Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

«Διερεύνηση των εργασιακών αξιών των μαθητών της Β΄ τάξης Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς»

Επιμέλεια: Γιάννης Λιναρδάκης*
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μεταβλητότητας ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι απαραίτητος. Οι νέοι άνθρωποι είναι απαραίτητο μέσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της κοινωνίας και καθώς διανύουν μία δύσκολη ηλικιακή περίοδο, να κάνουν έγκαιρη, ορθολογική και σωστή εκπαιδευτική επιλογή, εντοπίζοντας τις εσωτερικές κλίσεις, ικανότητες και δεξιότητές τους και σταθμίζοντάς τες σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στο σημείο αυτό, ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να προσφέρει αφενός την απαραίτητη καθοδήγηση του νέου ατόμου στην απαιτητική διαδικασία της αυτογνωσίας και αφετέρου τη στήριξη εκείνων των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης, που θα βοηθήσουν τον έφηβο να τραπεί σε έναν ενήλικα με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ικανό να λαμβάνει καίριες αποφάσεις.

Οι απόψεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις σημαντικές για αυτούς επαγγελματικές αξίες είναι καθοριστικής σημασίας και ιδιαιτέρως βαρύνουσες για τη λήψη της βέλτιστης επαγγελματικής απόφασης, η καταγραφή τους και η μελέτη των συμπερασμάτων από αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει σωστή συμβουλευτική καθοδήγηση και ευαισθητοποίησή τους για τους μελλοντικούς τους σχεδιασμούς.


Δείτε τη μελέτη ΕΔΩ

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου