Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Άγιος Αντώνιος-Μονοπήγαδο: Ημερήσια απόδραση μισή ώρα από τη Θεσσαλονίκη, μία ώρα από το Κιλκίς!

Πηγή: Όμορφα ταξίδια
Σε απόσταση μόλις τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν δύο κοντινά χωριά ο Άγιος Αντώνιος και το Μονοπήγαδο, στα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια όμορφη ημερήσια εκδρομή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Κάντε την πρώτη στάση στον Άγιο Αντώνιο και συγκεκριμένα στους χώρους του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου, όπου θα απολαύσετε γεύσεις της ποντιακής παράδοσης με ανεπανάληπτες μυρωδιές χωριού, μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο με συντριβάνια και παιδικές χαρές, είτε δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα.

Δεκαέξι δραστήριες γυναίκες του χωριού, ίδρυσαν το 1999 αυτόν το συνεταιρισμό με στόχο την παρασκευή & εμπορία παραδοσιακών προϊόντων κυρίως του Πόντου. Προϊόντα παρασκευασμένα από ποιοτικά αγνά υλικά και φτιαγμένα στο χέρι.

Λίγο πιο πάνω στο Μονοπήγαδο ένα ορεινό ποντιακό χωριό, με θέα τις βουνοκορφές του Ολύμπου και τον όμορφο Θερμαϊκό, βρίσκεται το Περέκ. Ένας πολυχώρος διαμορφωμένος με υλικά της γύρω φύσης, ξύλο, πέτρα, παλιά αντικείμενα και παραδοσιακές κατασκευές. Εικόνες και θύμισες ελληνικού αρχοντικού. Και εδώ με τοπικά προϊόντα, με χειροποίητους τρόπους παρασκευής και παραδοσιακές μεθόδους ψησίματος μέσα σε γάστρες σε ξυλόφουρνο, θα ζήσετε ανάλογες στιγμές γεύσης, αναμνήσεων και χαλάρωσης με θέα το απέραντο.

Ενδιάμεσα μπορείτε να κάνετε μια στάση στο φράγμα του Αγ. Αντωνίου που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη τουριστικά, να επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με την απίστευτη θέα, το μικρό Λαογραφικό μουσείο στο Μονοπήγαδο, αλλά και σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων να προσκυνήσετε στον τάφο του Αγίου Παϊσίου στο μοναστήρι της Σουρωτής.

Κάποια από τα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε σαν πρώτες ύλες, ή να τα γευτείτε και στα δύο αυτά μέρη είναι τα : «Περέκ» – προψημένα φύλλα για πίτες, «Ιβριστό» και «Συρόν» - χειροποίητα φύλλα κομμένα στο χέρι και ψημένα παραδοσιακά στο τζάκι, «Μακαρίνες» - παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανάδες (ξινός με γιαούρτι, γλυκός με γάλα, νηστίσιμος με διάφορα λαχανικά, σταρένιος), χυλοπίτες (χωριάτικες με αυγά, γάλα, σπανάκι, καρότο), γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα χωρίς συντηρητικά (σταφύλι, κεράσι, κυδώνι, ντολμάς, καρότο, σύκο, πορτοκάλι), μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα εποχής, χωρίς συντηρητικά (φράουλα, πορτοκάλι, βερίκοκο, δαμάσκηνο), λικέρ (ρόδι & κεράσι), κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.