Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων – Η Συνθήκη CEDAW

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής απηύθυνε σήμερα, Τετάρτη, 2/3/2016, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, με αντικείμενο συζήτησης την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παράμετρο που αποτελεί βασικό πυλώνα του έργου της ΓΓΙΦ.

Αναφερόμενη στη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW), ένα από τα κατεξοχήν διεθνή κείμενα, στα οποία προασπίζονται και θωρακίζονται τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, προτάσσοντας την πίστη και την πεποίθηση στα θεμελιώδη δικαιώματα με όρους αξιοπρέπειας και ισονομίας , αναγνωρίζει, ότι, παρά τις δεσμεύσεις της Σύμβασης, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, μέρος των οποίων ενισχύει την ανισότητα της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

H Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «το έργο μας θα συνεχιστεί, με προτάσεις - δράσεις και συνεργασίες, ώστε να θέσουμε τη γυναικεία φωνή στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών διεργασιών, απ’ όπου, μέσα από τις δομές εξουσίας και από θέσεις ευθύνης, οι γυναίκες θα σταθούν αρωγοί της κοινωνικής ευημερίας».

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στις δράσεις συνάφειας της ΓΓΙΦ, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, στο σύνολο των προτάσεών της προς τη Βουλή των Ελλήνων, τις συνεργασίες με Υπουργεία και τις συνεχείς διαβουλεύσεις της με τους αρμόδιους φορείς και τις γυναικείες συλλογικότητες, δίνοντας έμφαση στη διεκδίκηση ίσης συμμετοχής των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στην ισότιμη πολιτική αντιπροσώπευσή τους σε όργανα και θέσεις εξουσίας, με ευκταίο το ποσοστό 50% - 50%.

Σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, ανταλλάχτηκαν παραγωγικές απόψεις και προτάσεις επί του θέματος, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση της συνεργασίας της ΓΓΙΦ με την Επιτροπή της Βουλής καθώς και η επίσπευση συν-εργασιών και διαδικασιών, που θα άρουν κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.