Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Άθλιες οι συνθήκες για τους χιλιάδες πρόσφυγες της Ειδομένης

Κάτω από αντίξοες συνθήκες ζουν οι τουλάχιστον 12.000 πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι ασφυκτική, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στήνονται σε τεράστιες ουρές για ένα σάντουιτς. Οι μερίδες φαγητού που μοιράζουν εθελοντές και οργανώσεις δεν φτάνουν, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στην Ειδομένη αυξάνεται συνεχώς.

Οι σκηνές που έχουν στηθεί δεν επαρκούν για όλους, για αυτό και αρκετοί αναγκάζονται να κοιμηθούν έξω παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη βροχή και την υγρασία.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περιμένουν ώρες στην ουρά ακόμη και για να χρησιμοποιήσουν τις χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί στον καταυλισμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στην περιοχή. «Ανησυχούμε πολύ για υγειονομικά θέματα. Επειδή δεν επαρκούν οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες, πολύς κόσμος αναγκάζεται να πάει στο χωράφι. Όταν βρέχει όλα αυτά μεταφέρονται. Ειδικά για τα παιδιά που είναι συνέχεια μέσα στο χώμα, αυτό είναι απίστευτα τραγικό. Φοβόμαστε για ξέσπασμα επιδημίας που σχετίζεται με το νερό» είπε στο in.gr η υπεύθυνη Επικοινωνίας της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους Πρόσφυγες Β.Μαρκολέφα, που βρίσκεται στην Ειδομένη.

Η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ 500 πρόσφυγες.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Το πρωί της Πέμπτης πρόσφυγες προχώρησαν εκ νέου σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

Μετά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν ξανά στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.