Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Κιλκίς: Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το Σχίσμα»

Την Τρίτη 17/2/2016 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εντευκτηρίου της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα» (Εκδόσεις Ίκαρος). Το βιβλίο παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Με σαφήνεια και αμεσότητα ο εξέχων Έλληνας φιλόσοφος και θεολόγος παρουσίασε στο κοινό της πόλης μας έναν τρόπο προσέγγισης των σχέσεων Ευρώπης και Ελληνισμού διαφορετικό από εκείνον που έχει επικρατήσει. Στηριζόμενος σε μελέτες αναγνωρισμένων Ευρωπαίων ιστορικών, ο συγγραφέας κατέδειξε ότι σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ατομοκεντρικός και χρησιμοθηρικός από τη γέννησή του δημιουργήθηκε όχι ως συνέχεια αλλά στον αντίποδα του κοινωνικοκεντρικού ελληνικού πολιτισμού. 


Ο ελληνικός τρόπος ζωής με επίκεντρο την πόλη και το δημοκρατικό πολίτευμα στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια και στη συνέχεια την ευχαριστιακή εκκλησιαστική ζωή και την κοινότητα, είναι ασύμβατος με την Δυτική κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ ατόμων και όχι στη σχέση μεταξύ προσώπων. Η μη κατανόηση αυτού του «ιλιγγιώδους χάσματος» μεταξύ των δύο πολιτισμών συνέβαλε στην άκριτη και με ξιπασιά μίμηση του δυτικού τρόπου από μέρους των Ελλήνων του εθνικού κράτους που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. 

Οι απελευθερωμένοι Έλληνες ενώ δεν κατάφεραν να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει από τον ελληνικό τρόπο ζωής μετά από αιώνες δουλείας, απέτυχαν εξίσου να αφομοιώσουν ή έστω να μιμηθούν την οργάνωση του βίου των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε μια εποχή που ο ατομοκεντρισμός, η χρησιμοθηρία, η σύμβαση αντί της σχέσης και το δικαίωμα αντί του κοινωνείν λογίζονται ως πρόοδος , ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο πολιτισμού, ο ελληνικός τρόπος μοιάζει ακατανόητος και ουτοπικός ακόμη και στη γη που κάποτε τον γέννησε, έστω κι αν η ανθρωπότητα δεν μπορεί παρά κάποτε να τον χρειαστεί και πάλι.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χρήστος Ιωαννίδης. Οι Κιλκισιώτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ τους και αρκετοί μαθητές Λυκείου, παρακολούθησαν με προσήλωση τον διακεκριμένο καλεσμένο του Εργαστηρίου Ελληνικής Παιδείας της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε. 

Ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμηση και την αγάπη του προς το πρόσωπό του. Η επιθυμία των Κιλκισιωτών να ακούσουν και γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά φανερώνει πόση ανάγκη υπάρχει στην εποχή μας για ένα λόγο που φωτίζει ως αντίδοτο στις κραυγές των πολλών και προβεβλημένων που γεννούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.