Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Αντιπολεμική εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Δελτίο τύπου αυτοοργανωμένων ομάδων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη
«Ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την Ειρήνη» και «Ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» ήταν τα βασικά συνθήματα της αντιπολεμικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το Σαββάτο 16-1-16 από αυτοοργανωμένες ομάδες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 

Παρά την συνεχόμενη βροχόπτωση, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο και μοίρασαν φυλλάδια. Τα σωσίβια που είχαν σκορπίσει κατά μήκος της παραλιακής, και το σκάφος που έπλεε από το πρωί ρυμουλκώντας μια βάρκα με ομοιώματα προσφύγων, έφεραν στους Θεσσαλονικείς εικόνες από την τραγωδία που διαδραματίζεται στο Αιγαίο. Τα κρουστά της ομάδας «αιΝΤΟΣ» ζέσταναν την ατμόσφαιρα. «Η βροχή δεν σταματάει τον πόλεμο. 

Γιατί να σταματήσει μια αντιπολεμική συγκέντρωση», δήλωναν οι συμμετέχοντες. Η αρχή έγινε, η προσπάθεια για να στραφεί η προσοχή του κόσμου στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στη προσφυγιά έχει συνέχεια. Είναι πλέον κατανοητό ότι η αλληλεγγύη δεν φτάνει αν δεν συνοδεύεται από αγώνα για ανατροπή του συστήματος που γεννάει και εκμεταλλεύεται του πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το συγκεκριμένο σκάφος έχει συνδράμει στην περισυλλογή προσφύγων στη Χίο ενώ τα σωσίβια έχουν σταλεί από αλληλέγγυες ομάδες από τα νησιά και ανήκουν σε ανθρώπους που δυστυχώς κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Το κείμενο που μοιραζόταν στην αντιπολεμική εκδήλωση "
Ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την ειρήνη"

Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ολόκληροι λαοί ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην άλλη μεριά της Μεσογείου έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή. Ως αποτέλεσμα των άθλιων και απάνθρωπων συνθηκών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους, αναπτύσσεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Το κύμα αυτό θα διευρύνεται όσο θα γενικεύονται και θα εξαπλώνονται οι πόλεμοι και η φτώχεια.

Περίπου 500.000 άνθρωποι πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2015, αφήνοντας στον υγρό τάφο της Μεσογείου τρεις χιλιάδες ψυχές. Οι υπαίτιοι των πολέμων, από τη μια δέχονται αυτούς που χρειάζονται και από την άλλη χτίζουν φράχτες για να εμποδίσουν τα υπόλοιπα εκατομμύρια θύματα που είναι διασκορπισμένα από τη Μεσοποταμία μέχρι την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. 

Ο φράχτης στον Έβρο, ο φράχτης στο Μαρόκο, ο φράχτης στο Καλέ και ο φράχτης στην Ουγγαρία, η παραστρατιωτική Frontex, το λιμενικό, το ναυτικό και η αστυνομία και όλα τα συστήματα παρεμπόδισης, σύλληψης και επαναπροώθησης που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη έχουν ένα τεράστιο κόστος. 

Μόνο το κόστος των απελάσεων έχει κιόλας υπερβεί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ με μεγάλους κερδισμένους τις εταιρίες που τους μεταφέρουν, τις βιομηχανίες όπλων και συστημάτων ασφάλειας κ.ά. Ενώ οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη ληστεύονται από τους διακινητές στους οποίους έχουν καταβάλει τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 15 δισ. ευρώ, ξεπουλώντας όλο το βιος τους.

"Έρχονται σε επαφή με δουλέμπορους, τους υπόσχονται ότι θα είναι στη βάρκα 50 άτομα και φτάνοντας βλέπουν 300. Όταν διαμαρτύρονται, οι δουλέμποροι βγάζουν όπλα, τους απειλούν και τους σπρώχνουν μέσα. Συνήθως χωρίς καπετάνιο. Απλώς τους δείχνουν πώς να οδηγούν τη βάρκα.Στο μεγάλο ναυάγιο με τους 300, το σκάφος διαλύθηκε από το βάρος. Σκίστηκε στον πυθμένα του, άνοιξαν οι σανίδες και πρώτα έπεσαν μέσα τα γυναικόπαιδα.

Τα βάζουν στο κάτω πάτωμα των καϊκιών για ασφάλεια και είναι οι πρώτοι που πνίγονται. Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία ώστε το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ να παραλαμβάνει τους ανθρώπους από λιμάνια της Τουρκίας. Είναι τρία τέταρτα δρόμος. Γιατί να δίνουν 1000-1500 ευρώ στους δουλεμπόρους; Κάθε βάρκα είναι 60 χιλιάδες ευρώ. Από την αρχή αυτής της κρίσης 5 ως 6 δισ. ευρώ έχουν δώσει οι πρόσφυγες στους δουλεμπόρους”.

Ξεμπερδέψαμε και με τα προσχήματα. Η Ευρώπη, αποφάσισε να δημιουργηθούν τα λεγόμενα hot spots, δηλαδή κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων όπου όσοι εισέρχονται στην Ε.Ε., μέσω Ελλάδας και Ιταλίας διαχωρίζονται σε πρόσφυγες που συνεχίζουν την Οδύσσεια τους για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και οικονομικούς μετανάστες που εγκλωβίζονται στις χώρες εισόδου μέχρι να απελαθούν.

Ο καπιταλισμός, και οι επενέργειές του στις κοινωνίες, τις διεθνείς σχέσεις και το φυσικό περιβάλλον, είναι η βασική αν όχι η αποκλειστική αιτία για τους πολέμους, τις κρίσεις, τις καταστροφές, τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Από τη στιγμή που επικράτησε παντού, σύστημα από τη φύση του ακραία ανταγωνιστικό, όλες αυτές οι συμφορές εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν, με καινούργιες απειλές να αναδύονται κάθε μέρα. 

Ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την ειρήνη. Σε όλο τον κόσμο, η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διαπιστώνει ότι στα τέλη του 2014 υπήρχαν 60 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζωμένοι, δέκα εκατομμύρια περισσότεροι από το 2013. Κάθε μέρα προστίθενται 40 χιλιάδες άνθρωποι σ’ αυτό τον αριθμό χάρη στη φτώχεια που προκαλεί ο επιβεβλημένος καπιταλισμός και τις 15 πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, με ευθύνη και άμεση συμμετοχή των αναπτυγμένων δυτικών κρατών (Λιβύη, Μάλι, Τσαντ, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά.).Μανιασμένα χτυπάει το σύστημα τους Κούρδους και τους Ζαπατίστας που με μαχητικότητα τραβάνε τον δρόμο της αυτοοργάνωσης δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους λαούς.

Οι Σύριοι πρόσφυγες είναι πιο … ευκολοχώνευτοι από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό διαθέτοντας στην πλειοψηφία τους ένα καλό επίπεδο εκπαίδευσης ενώ ταυτόχρονα έχουν αφήσει πίσω τους περιουσίες και μαζί τους φέρνουν όσα χρήματα ή και κοσμήματα μπόρεσαν να βάλουν στο σακίδιο. Αυτοί είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη, δηλαδή στη Γερμανία. Θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να αποτελέσουν το νέο προλεταριάτο των επιστημόνων, ενώ υπάρχει και η βεβαιότητα πως όταν τελειώσει η σφαγή στη Συρία, αρκετοί πρόσφυγες θα ρευστοποιήσουν την όποια περιουσία είχαν στη χώρα τους και θα μεταφέρουν το χρήμα στο νέο τους ευρωπαϊκό φιλόξενο σπίτι.

Αυτό όμως δεν είναι ανθρωπισμός, είναι πλειστηριασμός. Όταν οι «δυτικές συμμαχικές δυνάμεις» πήγαν και ισοπέδωσαν το Αφγανιστάν το βάφτισαν απελευθέρωση και εκπολιτισμό. Όταν οι πολυεθνικές της Δύσης πήγαν κι άρπαξαν όλο τον ορυκτό πλούτο των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής το βάφτισαν ανάπτυξη κι επενδύσεις. Τώρα κανείς δεν θέλει να αναλάβει τη φιλοξενία των θυμάτων που δημιούργησαν οι «δυτικές συμμαχικές δυνάμεις» και οι πολυεθνικές. Παράπλευρες απώλειες του κέρδους.

Κι αυτό που ζούμε αυτό τον καιρό, τη μαζική φυγή των ανθρώπων από τις κατεστραμμένες περιοχές προς τις δυτικές φάμπρικες, αποτελεί μια σύγχρονη μορφή παιδομαζώματος, όπου δεν χρειάζεται καν να φορτωθούν οι άνθρωποι σε τρένα, πλοία και αεροπλάνα για να μεταφερθούν στις μητροπόλεις. Το κάνουν μόνοι τους, με δικά τους έξοδα, με δικό τους κίνδυνο και με παρακάλια, για να γίνουν αποδεκτοί από τους σφαγείς τους, από τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Άγγλους ή τους Νορβηγούς, που κι αυτοί ακόμα έστειλαν αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τη Λιβύη. Η όποια διαλογή, για όσους αντέξουν τις κακουχίες, γίνεται επί τόπου. Άσυλο στους άμεσα χρήσιμους, εκκρεμότητα για πολλούς, απέλαση για τους μη χρήσιμους.

Οι Δυτικοί χρησιμοποιούν το Ισλαμικό Κράτος σαν δικαιολογία για να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να παρεμβαίνουν σε όλη την περιοχή που ξεκινάει από τη Λιβύη και φτάνει μέχρι το Πακιστάν. Παλιότερα είχαν την Αλ Κάιντα, τώρα το ISIS. Και τα δύο δημιουργήματά τους για να κάνουν άνω-κάτω τον αραβικό κόσμο που είχε σχετική σταθερότητα και αρκετές χώρες, ιδίως οι μη ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ, παρουσίαζαν μία αξιόλογη συγκρότηση και ανάπτυξη, με πρώτες τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία. Με αυτή τη μέθοδο, οι τρεις απ’ αυτές είναι πλέον ερείπια.

ο στόχος εξ αρχής δεν ήταν η δημοκρατία, αλλά η πλήρης αποδιοργάνωση και καταστροφή των επιλεγμένων χωρών. Αποδόμηση κάθε μορφής εσωτερικής οργάνωσης, διάλυση κάθε κοινωνικής συνύπαρξης, βαθύς διχασμός, καταστροφή όλων των υποδομών, ανεμπόδιστη λεηλασία των φυσικών πόρων, δημιουργία διαρκούς χάους και ανομίας. 

Αυτό είναι το ζητούμενός τους και αυτό πετυχαίνουν. Δεν πρόκειται περί λάθους των δυτικών ηγετικών τάξεων. Ούτε οι θάνατοι, ούτε η πείνα, ούτε η προσφυγιά τους συγκινεί. Εάν δει κανείς την ιστορία του δυτικού κόσμου, τα τελευταία εκατό χρόνια, για να μην πάμε πιο πίσω, θα διαπιστώσει ότι η μεγάλη καταστροφή, ο θάνατος και η γενοκτονία, είναι αδιάσπαστο μέρος της πολιτικής τους κυριαρχίας και της οικονομικής τους ανάπτυξης. Μέσα στον 20ο αιώνα, 100 εκ. νεκροί από πολέμους που όλοι προκλήθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές χώρες, με κορυφαίους τους δύο παγκόσμιους και δεκάδες άλλους που συμπληρώνουν τον απολογισμό.

Ο 3ος Παγκόσμιο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και παρασύρει ολοένα και περισσότερες χώρες στη δίνη του. Είτε με βόμβες είτε με μνημόνια, οι λαοί εξαθλιώνονται και φτωχοποιούνται. Η φασιστική απειλή απλώνεται και πάλι σαν βρυκόλακας από το παρελθόν. Ρεαλιστές πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (Τ.Ι.Ν.Α.).Πρέπει να αντιδράσουμε πριν να είναι αργά.

Μπορούμε να ζήσουμε σε ένα άλλο κόσμο με αξιοπρέπεια και αυτόοργάνωση με άμεση δημοκρατία και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι «εθνικοί» πόλεμοι δεν αφορούν τους λαούς. Οι λαοί σκοτώνονται και οι ολιγάρχες πλουτίζουν ζητώντας περισσότερο «αίμα». Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να παλέψουμε για ανατροπή του καπιταλισμού. Κανένας πόλεμος, καμία ανισότητα, κανένας άνθρωπος λαθραίος.

Να σταματήσει ο πόλεμος και οι Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που παράγουν κέρδη για τους καπιταλιστές και θύματα για τους λαούς.

Να ζούν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια όπου αυτοί επιλέγουν.

Όχι στους φράχτες και τα σύνορα.

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όχι στη διαλογή των ανθρώπων.

Όχι στις θάλασσες νεκροταφεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.