Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Στους 5 οι νεκροί

Γράφει η Μαρίνα Σαουλίδου
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, δε, 5 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 35 ακόμα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό Η1Ν1, ο οποίος μάλιστα φέτος δείχνει να "προτιμά" ακόμη μικρότερες ηλικίες συγκριτικά με πέρσι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τουΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας τα περιστατικά γρίπης έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με την κορύφωση του φαινομένου πάντως να αναμένεται περίπου στα τέλη Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην έκθεσή του για το διάστημα 3-9 Ιανουαρίου να αναφέρει πως μέσα στις τελευταίες ημέρες το ποσοστό δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά στον ιό αυξήθηκαν από 18% σε 30%.

Επικρατεί το Α (Η1Ν1)
Όπως διευκρινίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Αυτό πάντως είναι κάτι που θεωρείται από τους επιστήμονες αναμενόμενο, καθώς κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

"Δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα" διευκρινίζεται πάντως από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο παράλληλα σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν υπέρμετρη ανησυχία στον πληθυσμό, τονίζει πως "σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων".

Αυτό που προκαλεί ωστόσο την ανησυχία των ειδικών είναι ότι παρά τη συστηματική ενημέρωση και τις καμπάνιες του Κέντρου, για ακόμη μία χρονιά η εμβολιαστική κάλυψη δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να εμφανίσουν επιπλοκές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως κατά συντρηπτικό ποσοστό, τόσο τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ όσο και τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Πώς να προφυλαχθείτε
Δεδομένου ότι η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και πως η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες , οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, κύρια μέτρα προφύλαξης θεωρούνται:
Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

Η οικειοθελής απομόνωση και αποφυγή συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr).

Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.