Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Απαγόρευση των social media σε ανήλικους;

Της Δήμητρας Πραντάλου 
Τα social media αναμφισβήτητα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, ανεξαρτήτου ηλικίας. Δυστυχώς, σημαντική αύξηση έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια από ανήλικα παιδιά, που ανελλιπώς τα χρησιμοποιούν χωρίς την ιδιαίτερη προσοχή των προσωπικών δεδομένων.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που οι ίδιοι οι γονείς δεν μπορούν να αναλάβουν, το αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού σήμερα ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση για απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων από τους ανήλικους. Αυτό σημαίνει ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε εκατομμύρια έφηβοι θα αναγκαστούν να μείνουν εκτός.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, δεν είναι άλλοι από το bullying -ίσως ο πιο σημαντικός λόγος- και από τις δημοσιεύσεις προσωπικών πληροφοριών χωρίς οι γονείς να αντιλαμβάνονται και να γνωρίζουν το παραμικρό.

Τώρα, αν η απόφαση περάσει και το νομοσχέδιο μπει σε εφαρμογή, τότε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα χρειαστεί να το ψηφίσει, ώστε εν συνεχεία να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν όλα βαδίσουν ως πρέπει, τότε η κάθε χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναγκαστεί εντός 2 χρόνων να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο.

Τέλος, σημαντική διαπίστωση επί του θέματος είναι ότι ακόμα και να δημιουργηθεί ο νόμος, αν κάποιος γονέας επιτρέψει την συγκατάθεση του για να χρησιμοποιεί το παιδί του τα social media, τότε ο νόμος παύει να ισχύει. Κάτι που σημαίνει, ότι δεκάδες παιδιά δεν θα γλυτώσουν από την κακή επιρροή που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.