Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κιλκίς: «Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δια του υπευθύνου του Γραφείου Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων, ΚΕ.ΣΥ.Π. Κιλκίς – Ηρακλείου, υπεύθυνο ΣΕΠ Δρ. Αντωνίου Θεόδωρο συμμετέχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και υψηλού επιπέδου - από άποψη των εμπλεκόμενων φορέων - διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, «Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών». Η συνεργασία αφορά την ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης και την Αγορά Εργασίας και θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.

Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν Πανεπιστήμια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ιταλία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία:

ΕΤΑΙΡΟΙ:
1. Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα (Ιταλία)

2. Περιφέρεια του Abruzzo – Πρυτανεία (Ιταλία)

3. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

4. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς

5. Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ

6. Πανεπιστήμιο Stefan Cel Mare Suceava – Πρυτανεία (Ρουμανία)

7. Σχολική Επιθεώρηση νομού Suceava (Ρουμανία)

8. Artesis Plantijn University College (Βέλγιο)

9. World University Service of the Mediterranean (Ισπανία)

10. Πανεπιστήμιο της Girona – Πρυτανεία (Ισπανία)

Επικεφαλής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα από την Ιταλία. Ο Τίτλος του έργου είναι «Πώς να κερδίσουμε την πρόκληση: Διεθνοποίηση του Επιπέδου πέντε (5) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων» με ακρωνύμιο HINGE.

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων είναι ένα πλαίσιο με οκτώ (8) επίπεδα, στα οποία κατατάσσονται αρχικά οι τίτλοι σπουδών τα προσόντα, που έχουν αποκτηθεί μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης μετά από πιστοποίηση. Η κατάταξη έγινε από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Στο Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων το Επίπεδο πέντε (5) προσδιορίζεται ως το «Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ. Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ. Δίπλωμα - Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση)».

Το έργο HINGE, ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή έρευνα «Σύντομος Κύκλος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Επίπεδο πέντε (5) : ο ελλείπων κρίκος», σκοπεύει να αναπτύξει μεθοδολογίες και εργαλεία για τη διεθνοποίηση της «Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύντομου Κύκλου» (2 χρόνια) και να εφαρμόσει τη μεθοδολογία αυτή σε ένα πιλοτικό Σύντομο Κύκλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με επίκεντρο τις Τ.Π.Ε., στις οποίες οι συμμετέχουσες χώρες παρουσιάζουν έλλειψη δεξιοτήτων και δυνατοτήτων ανάπτυξης. Επίσης σκοπεύει στην ανάγκη βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας σε διεθνές επίπεδο.

Η διάθεση διεθνών προγραμμάτων σπουδών του επιπέδου πέντε (5) θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αρθούν τα εμπόδια για τη σύνδεση των τριών κόσμων: Πανεπιστήμια, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Αγορά Εργασίας, που συχνά σχετίζονται με την έλλειψη μιας κοινής γλώσσας (για γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες) και με μια σαφή στρατηγική για το πώς να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δεξιοτήτων και αναγκών.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου είναι:

- Ο καθορισμός του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων που αναφέρεται στο Επίπεδο πέντε (5),

- Μια μεθοδολογία και τα σχετικά εργαλεία για το σχεδιασμό ενός προγράμματος σπουδών για το Επίπεδο πέντε (5),

- Πραγματοποίηση ενός Πιλοτικού Σύντομου Κύκλου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με επίκεντρο τις Τ.Π.Ε., με την ευθύνη της Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

- Παροχή Πιλοτικών προγραμμάτων, μετά την καταγραφή των προγραμμάτων που μπορούν να διεθνοποιηθούν ή και μπορούν να ενταχθούν στο Επίπεδο πέντε (5), ή και εκείνων που πρέπει να αναδιοργανωθούν,

- Εδραίωση των μηχανισμών για την διεθνή αναγνώριση των προγραμμάτων,

- Η Αξιολόγηση και η μεταβιβασιμότητα του Πιλοτικού Προγράμματος, η οποία θα γίνει στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κιλκίς, μέσα από μια διάσκεψη.

Οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα με την εναρκτήρια συνάντηση η οποία θα γίνει στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.