Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ελπίδα για το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης: αριθμός ρεκόρ Νανοχηνών

Με πρωτόγνωρη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η αναπαραγωγική περίοδος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης. Στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ στη Βόρεια Νορβηγία, καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, εκ των οποίων τα 70 νεαρά που ανήκαν σε 22 οικογένειες.
Ο αριθμός των νεαρών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για τον φιννοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας, ενώ μάλιστα παρατηρήθηκε οικογένεια με 7 μικρά, η πιο πολυμελής οικογένεια Νανοχηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ! Η επιτυχημένη φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν σχετικά αναμενόμενη, λόγω του υψηλού φετινού πληθυσμού των μικρών τρωκτικών θηλαστικών που απαντούν στην περιοχή. Τα μικρά αυτά τρωκτικά αποτελούν λεία για τους επίδοξους θηρευτές της Νανόχηνας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση της πιθανότητας θήρευσης των νεαρών Νανοχηνών.

Οι Νανόχηνες που ανήκουν στον ευρωπαϊκό φιννοσκανδικό πληθυσμό, δηλαδή τα πουλιά που αναπαράγονται στη Βόρεια Σκανδιναβία, έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι, διασχίζοντας την Ευρώπη, με προορισμό τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Οι Νανόχηνες που δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν επιτυχώς θα επιλέξουν μια μακρύτερη και πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω της Ασίας, όπου η λαθροθηρία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Συνεπώς, η επιτυχής αναπαραγωγή όχι μόνο ενισχύει τον πληθυσμό της Νανόχηνας με νεαρά, αλλά και συμβάλει καθοριστικά στην επιβίωση ολόκληρων οικογενειακών ομάδων κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, ενισχύοντας την επιβίωση του πληθυσμού.

Η Νανόχηνα στην Ελλάδα είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος, ισορροπώντας στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις 53 άτομα να έχουν καταγραφεί τον προηγούμενο χειμώνα. Για πάνω από μία δεκαετία γίνονται αδιάλειπτες προσπάθειες για τη διατήρηση και διάσωσή της, τόσο στην Ελλάδα, τη σημαντικότερη χώρα για τη διαχείμαση της Νανόχηνας, όσο και στις περιοχές αναπαραγωγής στη Νορβηγία αλλά και στις χώρες από όπου διέρχεται κατά τη μετανάστευση όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Φινλανδία. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συντονιστής του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE+ για τη διαφύλαξη της Νανόχηνας και οι εταίροι και συνεργάτες της από 5 χώρες, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα νέα της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου και βρίσκονται ταυτόχρονα σε επιφυλακή, καθώς το κοπάδι αναμένεται να φτάσει στη λίμνη Κερκίνη στις αρχές Οκτωβρίου, παραμένοντας στη χώρα μας για 5 περίπου μήνες.

«Τα νέα μας γεμίζουν ελπίδες για τον μικρό πληθυσμό της Νανόχηνας, που χρόνια τώρα πασχίζουμε να διαφυλάξουμε. Η επιτυχής αναπαραγωγή είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις συνθήκες στις περιοχές διαχείμασης, οπότε τα καλά νέα φέρουν και μεγάλη ευθύνη, καθώς με την αναμενόμενη άφιξη του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνουμε πλέον τη σκυτάλη για τη διασφάλιση της επιβίωσής του. Στόχος μας είναι το κοπάδι να παραμείνει στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας ανενόχλητο, ώστε να επιστρέψει στο σύνολό του και σε καλή φυσική κατάσταση και πάλι στον Βορρά» τονίζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

Ενημερωθείτε για την άφιξη του κοπαδιού των Νανοχηνών στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος (www.ornithologiki.gr/nanoxina), καθώς και στη σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/LesserWhitefrontedGoose) και μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στην προστασία αυτού του εμβληματικού για τη χώρα μας είδους.

Με κοινό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του Κρισίμως Κινδυνεύον ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας, οκτώ φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118
Ε-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.