Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Διαταραχές της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Του Όμηρου Σαββίδη*
Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο ψυχισμός της επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεγάλες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν. Θα αναφερθούμε στις συχνότερες ψυχικές καταστάσεις που συμβαίνουν σε κάθε φάση.

Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης κυριαρχεί η αγωνία για τη βιωσιμότητα του εμβρύου. Είναι μια περίοδος που περνάει σχετικά γρήγορα. Συνήθως υπάρχει ενθουσιασμός από τους οικείους και η έγκυος ασχολείται κυρίως με τον προγεννητικό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, είναι το καλύτερο διάστημα για την έγκυο. Αισθάνεται τις κινήσεις του εμβρύου, κάνει σχέδια και αγορές για το νέο μέλος και υπάρχει αισιόδοξη διάθεση.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα του τοκετού αρχίζει να εμφανίζεται άγχος τόσο για τον τοκετό όσο και για τη φροντίδα του νεογνού. Σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα έχει κουραστεί από τη χρονική διάρκεια της κύησης και δυσφορεί με το σώμα της. Είναι σύνηθες να υπάρχει και εκνευρισμός στο ζευγάρι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η έγκυος περνάει τις διάφορες φάσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μπορεί όμως η κατάσταση να γίνει δύσκολη και να χρειαστεί η παρέμβαση ειδικού. Η αντιμετώπιση που επιχειρείται αρχικά έχει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Στις λίγες περιπτώσεις που θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Σε όλη αυτήν την πορεία πολύ σημαντική είναι η συνεργασία Γυναικολόγου και Ψυχιάτρου.

Στους περισσότερους είναι πιο γνωστές οι διαταραχές της λοχείας με κύριο εκπρόσωπο την επιλόχειο κατάθλιψη. Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση μεταξύ της πραγματικής κατάθλιψης και μιας αγχώδους κατάστασης που εμφανίζουν αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει αγωνία για το νεογνό και πεσμένη διάθεση που οφείλεται τόσο στο στρες του τοκετού αλλά και στη σωματική κόπωση που υπάρχει από τη συνεχή φροντίδα του νέου μέλους. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση που υποχωρεί γρήγορα και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Στην επιλόχειο κατάθλιψη υπάρχει σοβαρή διαταραχή του συναισθήματος. Η μητέρα μπορεί να αδιαφορεί για το νεογνό ή να μην αφήνει κανένα να το πλησιάσει. Να κάνει κακές σκέψεις τόσο για τη ζωή του παιδιού όσο και για τη δική της. Δεν είναι λειτουργική στην καθημερινότητά της και είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση και η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Πάντα γίνεται προσπάθεια να μην απομακρυνθεί η μητέρα από το παιδί ώστε να μη διαταραχθεί η δημιουργία δεσμού ανάμεσά τους. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο προσπαθούμε να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

Μια πολύ πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιλόχειος ψύχωση. Σε αυτήν την κατάσταση η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση και τις περισσότερες φορές χρειάζεται νοσηλεία της μητέρας, έστω και για λίγες ημέρες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως όλες αυτές οι καταστάσεις είναι αντιμετωπίσιμες. Με την κατάλληλη θεραπεία η μητέρα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της και το οποιοδήποτε πρόβλημα να αποτελεί απλά μια παρένθεση. Η τεκνοποίηση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας και τις πιο πολλές φορές κυλάει ευχάριστα. Για τις λίγες περιπτώσεις που θα παρουσιαστεί η ανάγκη, υπάρχουν οι ειδικοί που θα σταθούν δίπλα στην οικογένεια και όλοι μαζί θα βοηθήσουν με τον τρόπο τους ώστε να ξεπεραστεί η όποια δυσκολία.
* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.