Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

"Ενισχύστε τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές λίστες"

Υπογράφει,
η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας 
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας εκτιμώντας τη σημαντικότητα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή επιβάλλεται για λόγους δημοκρατίας, αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και αξιοποίησης του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας, εντάσσει στις προτεραιότητες της δράσης του την ενθάρρυνση και προτροπή των πολιτικών κομμάτων και φορέων να ενισχύσουν τους εκλογικούς συνδυασμούς τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία και συγκεκριμένα με το Π.Δ 26/2012 ορίζεται ότι:

«…Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.

Τα στοιχεία που εικονογραφούν την μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στις δομές λήψης πολιτικών αποφάσεων ενέχουν πολλαπλές αιτιάσεις και σχετίζονται με δομικές παραμέτρους της ελληνικής κοινωνίας καθώς επηρεάζονται από τις εκάστοτε κυρίαρχες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας.

Η ποσόστωση αφορά ένα ουσιαστικό εργαλείο πολιτικής, που προοδευτικά έχει ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Παρόλα αυτά αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο για την άρση του αποκλεισμού των γυναικών με στόχο την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και των στερεοτύπων, που καθορίζουν πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία αναπαράγουν την ανισότητα στην πολιτική διαδικασία και δεν προάγουν τη δημοκρατία και την ισοτιμία των πολιτών, ανδρών και γυναικών.

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών εμπλουτίζει το ελληνικό κοινοβούλιο με ιδέες και γνώσεις, προσθέτει μια άλλη δυναμική η οποία συμβάλλει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και την αποδυνάμωση του σεξιστικού λόγου και των σεξιστικών πρακτικών.

Βαθιά πεποίθησή μου αποτελεί πως η συντονισμένη δράση από όλους και όλες βοηθά ώστε να μη κυριαρχεί στο συλλογικό ασυνείδητο ότι «ο πολίτης ήταν και παραμένει άνδρας» και η γυναίκα «αόρατη» στην πολιτική διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό σας καλώ να ενισχύσετε τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές λίστες, για να ενδυναμωθεί η παρουσία και η φωνή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.