Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Now WE Bike: Στάση στην υπέροχη Γουμένισσα!

Γράφει η Μαρία Μουζούρη
Την Τρίτη 5 Αυγούστου, οι πιτσιρικάδες της Γουμένισσας, του νομού Κιλκίς ξαφνιάστηκαν ευχάριστα και άρχισαν να τρέχουν χαρούμενοι πίσω από την πομπή των έξι ποδηλατών, με τους αναβάτες με τις πολύχρωμες στολές και τις σημαίες της χώρας τους.

Δεν είναι συνηθισμένη η ελληνική επαρχία σε τέτοιες όμορφες εικόνες. Οι Feridun Ekmekci, Adnan Cagir, Serhat Farrahi Degimli και η Emel Calkam, ξεκίνησαν από την Mugla, μια πόλη 840.000 κατοίκων νότια της Σμύρνης ποδηλατώντας εθελοντικά μέχρι τις Βρυξέλες, μια απόσταση 2.681 km.
Στόχος τους, η διάδοση της ενεργού δράσης, της δραστηριότητας και της ποδηλασίας, Η ποδηλασία είναι ένας εύκολος και δημοφιλής τρόπος για να παραμείνουν υγιείς, όπως στις μέρες μας, πολλοί από εμάς δεν είναι αρκετά σωματικά δραστήριοι. 

Στόχος της διασυνοριακής περιοδείας NowWeBike είναι να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή του κόσμου στον αθλητισμό και την άσκηση. Στόχος της καμπάνιας είναι η προσέλκυση των πολιτών στο να αποτελέσουν μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης. 

Όπως λέει ο Laska Nenova,ο Συντονιστής του NowWeMOVE για όλη την Ευρώπη «Θέλουμε να μεταδοθεί ο ενθουσιασμός της κίνησης σε περισσότερους Ευρωπαίους, καθώς πιστεύουμε ότι η ενεργός άσκηση λειτουργεί σαν φάρμακο και είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη σε όλους.» 

Αυτό ακριβώς είναι και μήνυμα της καμπάνιας 'Now We Bike', που αποτελεί ένα μικρό παρακλάδι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής καμπάνιας 'Now We Move'. Στόχος της είναι η αφύπνιση όλων μας εναντίων της νωθρότητας που αποτελεί μια ακόμα από της σύγχρονες μάστιγες. Πρόκειται για μια εκστρατεία που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των Ευρωπαίων. 

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία του "δεν κάνω τίποτα" είναι πάνω από 80 δις ευρώ το χρόνο καθώς η σωματική αδράνεια είναι ο 4ος κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα. 

Οι 12 χώρες τις οποίες θα διασχίσει η ομάδα είναι με σειρά οι: Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο. Η έναρξη της περιοδείας ήταν στις 24 Ιουλίου και ο στόχος είναι να βρίσκονται στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Βλέποντας κάποιος τους Τούρκους εθελοντές ποδηλάτες, κοιτώντας των σωματότυπο, το βάρος και τις 'θεωρητικές' τους προδιαγραφές, μάλλον δεν θα περίμενε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ποδηλατήσουν, πόσο μάλλον μια τέτοια απόσταση. Θα ήταν αναμενόμενο να τους δει καθισμένους, να πίνουν και να τρώνε, ή ίσως στη θέση της γνωστής προέκτασης του καναπέ με το τηλεκοντρόλ μπροστά από την τηλεόραση. Ίσως για αυτό να ήταν πολύ επιτυχημένη η προσωποποίησης της ενέργειας και τη δράσης αυτής στις δικές τους φιγούρες. 

Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να φανταστεί ίσως τον εαυτό του στην θέση τους, σε μια φαντασιακή προβολή η οποία δεν θα ήταν εφικτή αν στην ίδια θέση βλέπαμε κάποιους.. αθληταράδες ποδηλασίας. Η χάραξη της διαδρομής Μούγλα-Βρυξέλες , έχει γίνει πάνω στο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo, εκ του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τμήματα οκτώ διαδρομών .Το κομμάτι της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Πέλλα-Γουμένισσα-Εύζωνοι, είναι μέρος της διαδρομής Eurovelo 11. 

Η αρχική χάραξη της διαδρομής αυτής ήταν μέσω περιοχών που δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον για τους ποδηλάτες. Μετά από επαφές και προτάσεις, η διαδρομή τροποποιήθηκε ώστε να μπορέσει να περάσει από τις περιοχές της Πέλλας (Αρχαιλολογικό Μουσείο) και την Γουμένισσα, περιοχή εντεταγμένη στο Δίκτυο των Οίνων Βορείου Ελλάδος με την οινική διαδρομή Πέλλας-Γουμένισσας.

Ο Ξενώνας Δημοσθένης της Γουμένισσας, από την αρχή στήριξε την πρωτοβουλία αυτή ως χορηγός, και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για τους ανθρώπους του να υποδεχτούν του ποδηλάτες στην κεντρική πλατεία της Γουμένισσας, δίπλα στην γαλλική Κρήνη των αρχών του αιώνα, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα χάραξη της διαδρομής Eurovelo 11 από τον συντονιστή της Φαρφάρα Γιώργο, ο οποίος και συνόδευε την ποδηλατική αποστολή στο κομμάτι Θεσσαλονίκη-Πέλλα-Γουμένισσα. 

Ήταν ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν οι ποδηλάτες που προγραμμάτιζαν μια ολιγόωρη ξεκούραση με στόχο να καταλύσουν το βράδυ στην Γεύγελη, αποφάσισαν να περάσουν από την τοποθεσία 'Δυο Ποτάμια΄ για μια βουτιά στα δροσερά νερά, κάτω από τον καταρράκτη του ρέματος Τσέρνα Ρέκα, και τελικά, να διανυκτερεύσουν στην Γουμένισσα, παρασυρόμενοι από την όμορφη ενέργεια του τοπίου, των φιλόξενων ανθρώπων και των γεύσεων. 

Πληροφορηθήκαμε ότι λόγω των καθυστερήσεων που υπήρχαν, η πίεση του χρόνου ήταν έντονη, γεγονός που δίνει στην απόφαση τους να αποκλίνουν το προγράμματος τους, ιδιαίτερή βαρύτητα στην εμπειρία 'Γουμένισσα' στους πρόποδες του Πάικου. 

Το πρωί της 6ης Ιουλίου, οι ποδηλάτες αναχώρησαν με την ευχή 'Καλό Δρόμο' από την ξενώνα Δημοσθένης, συνοδεία αστυνομίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι πλέον ασφαλείς συνθήκες μέχρι την έξοδό τους από την χώρα μας, μέσω του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων. 

Στον απόηχο της επίσκεψης τους, μένει η ευχή η αποστολή αυτή να ήταν μόνο η αρχή μιας δυναμικής οργάνωσης και προβολής μέσω των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών και μη παραγόντων , της ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo 11.







Πηγή: Omorfa taxidia facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.