Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Ο Ντράγκι απέτρεψε το «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

Σε ανεπίσημο δείπνο παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών κρίθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το εάν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων ή όχι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρά τις φωνές που ακούστηκαν, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο «κουρέματος». «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» ήταν η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Το απόρρητο σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει, κατά το δημοσίευμα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους όσοι πολίτες δεν έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι φωνές εκείνων που απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

«Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για πράξη άκρως πατριωτική που δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία» φέρεται να ήταν η απάντηση του Ιταλού ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου