Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η κιλκισιώτισσα ηθοποιός Claudia Τοπαλίδου στην παράσταση «Το Κάστρο της Ωριάς»

Άλλο ένα...αστέρι του θεάτρου, το τελευταίο για τη φετινή θεατρική περίοδο, παρουσιάζεται από 17-25 Ιουνίου από ηθοποιούς των Τμημάτων Εργαστηριακής Εκπαίδευσης της Θεατρικής Στέγης «Άρατος» του Βασίλη Τσικάρα στη Θεσσαλονίκη. Βασισμένο στο ομώνυμο δημοτικό/ιστορικό τραγούδι, το έργο αφηγείται τα τεχνάσματα του ασίκη μουσουλμάνου Αβδουλσαλάμ και του πιστού του τσαούση (λοχία) να κατακτήσουν το άπαρτο κάστρο όπου είναι κλειδαμπαρωμένη η πεντάμορφη κυρα-Μαρού με την παραμάνα της, με τη συγγραφική υπογραφή του Γιώργου Θεοτοκά και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Περδίκη.

Η μονοτονία και η πλήξη που νοιώθουν η όμορφη, γεμάτη ζωντάνια και τσαχπινιά κυρα-Μαρού αλλά και η χυμώδης και αφράτη παραμάνα της κάνουν τη ζωή τους αφόρητη μέσα σ’ αυτό το «χρυσό κλουβί» που έχτισε ο πατέρας της αρχοντοπούλας. Όπως ο παθητικός ρόλος της εποχής εκείνης τους επιβάλει, οι δυο γυναίκες προσπαθούν φιλότιμα να μείνουν πιστές στη διατήρηση της αληθοφάνειας και την απεμπόληση της φαντασίας αλλά και της ίδιας τους της φύσης. Η αναστάτωση όμως που φέρνει η θέα του στρατού με τα μουσουλμανικά λάβαρα να καταφτάνει από την πλαγιά είναι η απαρχή για μια σειρά από κωμικές καταστάσεις που στ’ αλήθεια προσφέρουν εξαιρετική δραματοθεραπεία ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της αυτοματοποίησης και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Με τα τεχνάσματά τους, ο αλλόθρησκος αφέντης με τη βοήθεια του τσαούση του προσπαθούν να κατακτήσουν τα κάστρο της ομορφονιάς κυρα-Μαρούς, αφού τα πολεμικά όπλα τους αποδεικνύονται ανίσχυρα. Η αλήθεια απελευθερώνεται μέσα από το ψέμα, το ερωτικό σκίρτημα κάνει στην μπάντα τον καθωσπρεπισμό και...βαφτίζεται τελικά ακόμη και το κρέας ψάρι, για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση της εποχής που συνδέει το τότε με το τώρα, για να γίνουν όλα κανονικά και με το νόμο.

Η μαγική σκηνοθετική μπαγκέτα του δαιμόνιου πραγματικά Γιάννη Περδίκη βγάζει όλο το ταλέντο και την θεατρική ψυχή των συντελεστών του Άρατου και μας μεταφέρει από τη μια κατάσταση στην άλλη, σε απόσταση αναπνοής από τους ήρωες που ξεχύνονται σε όλο το χώρο. Η στοχαστική Μαρία Βλάχου μεταμορφώνεται, μπαίνοντας θα λέγαμε στο πετσί του ρόλου της τροφαντής παραμάνας, της κυράτσας με τα υπερμεγέθη οπίσθια, λικνίζεται πέρα δώθε και ξεφωνίζει για να κουμαντάρει τα πάντα και κυρίως να κυνηγά τη μικρή αρχοντοπούλα.

Το ρόλο της κυρα-Μαρούς ερμηνεύει μοναδικά η αστείρευτη Claudia Τοπαλίδου, με όλο τον αυθορμητισμό και την ενεργητικότητα μιας νεαρής κοπέλας που θέλει να ζήσει τη ζωή της και να αποτινάξει επιτέλους αυτά που την χωρίζουν από τον έξω κόσμο που τόσο λαχταρά να γνωρίσει, πράγμα που φαίνεται και στο τραγούδι της που αναδεικνύει και τα φωνητικά προσόντα της. Δικαίως λοιπόν ο γόης μουσουλμάνος αφέντης (Γιάννης Ανδρεόπουλος) προσπαθεί μαζί με τον αρρενωπό τσαούση-λοχία του (Αριστείδη Σιναπίδη) να κατακτήσουν το κάστρο, ο καθένας για προσωπικό του...όφελος. 

Ένα φοβερό δίδυμο της απατεωνιάς, με τα απερίγραπτα τεχνάσματά τους να ξεπερνούν κάθε τολμηρή φαντασία. Και τι δεν μηχανεύονται για να μπουν μέσα στο κάστρο, καταδεικνύοντας έτσι την υποκρισία και το ψέμα που είναι διαχρονικά φαινόμενα, μόνο που εδώ...έρωτας είναι η αιτία και έτσι έχουν τις ευλογίες όλων. Δεν υπάρχουν λόγια, συνιστάται ανεπιφύλακτα και...ετοιμαστείτε να εξασκήσετε τους κοιλιακούς σας από τα γέλια!

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Περδίκης
Σκηνικά – κοστούμια: Θεατρική ομάδα Άρατος
Ήχοι – φώτα: Δημήτρης Προύσαλης, Χριστίνα Σκαρλατοπούλου
Δημιουργικό: Μύρων Μούτος

Παίζουν
Γιάννης Ανδρεόπουλος
Μαρία Βλάχου
Αριστείδης Σιναπίδης
Claudia Τοπαλίδου

Θέατρο: Άρατος (Μοσκώφ 12 με Φράγκων) - Θεσσαλονίκη

Τηλ. κρατήσεων: 2315 312 487 / 6945 512 412

Παραστάσεις: 17 - 25 Ιουνίου

Σύνολο παραστάσεων: 9 συνεχόμενες

Ώρα: 9.30 μ.μ.

Είσοδος: 5 ευρώ

http://independent.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.