Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ποιοι οι όροι των δανειστών και τι σημαίνει χρεοκοπία.

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Ο πανικός έκδηλος, το μόνιμο θέμα συζητήσεων τι θα γίνει την επόμενη Δευτέρα. Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον, ότι και να αποφασίσουμε ποια είναι τα μέτρα και η κατάσταση στην οποία θα μπούμε ως χώρα.
Οι απαιτήσεις των θεσμών μεταξύ άλλων είναι οι παρακάτω:
Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία

Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις

Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό

Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.

Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών

Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο

Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.

Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

Ας δούμε τώρα τι γίνεται εάν δεν δεχτούμε τα μέτρα και πάμε στο χειρότερο σενάριο των καναλιών την χρεοκοπία.

Βέβαια η ευρωπαική ένωση εξασφαλίζει την σταθερότητα του νομίσματος, την ασφάλεια των συνόρων. Παρέχει επιδοτήσεις πχ ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα κ.τ.λ.

Τι είναι λοιπόν η χρεοκοπία; H κρατική χρεοκοπία, ή αλλιώς πτώχευση, ενός κράτους είναι ουσιαστικά η δεινή κατάσταση που μπορεί να περιέλθει μια χώρα, όπου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές. Η κατάσταση αυτή δηλώνεται με επίσημη εξαγγελία της ίδιας της κυβέρνησης, με την οποία και καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της αυτή, όπως π.χ. αδυναμία στο να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας της εξ ολοκλήρου, ή ενός μέρους ή των τόκων τους.

Ιστορικά, από το 1824 έως το 2009 είχαμε τουλάχιστον 286 επίσημες χρεοκοπίες από 110 κράτη. Γι ΄ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε το ΔΝΤ το οποίο θέλησε να αποτρέψει τις οικονομικές χρεοκοπίες. Δηλώνει, πως αφού δεν μπορεί μια χώρα να πληρώσει με χρήματα δεν χάθηκε ο κόσμος μπορούμε να δημεύσουμε την περιουσία της. Συνεπώς, στους τραπεζικούς κύκλους υπήρξε η πεποίθηση πως οι χρεοκοπίες έχουν λάβει τέλος. Ωστόσο, το 1998 η Ρωσία δηλώνει αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους της και αρνείται να πληρώσει τα χρεολύσια των δανείων της. Την κίνηση της Ρωσίας ακολούθησαν, οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, του Πακιστάν, του Εκουαδόρ, της Ουρουγουάης, όπως επίσης και της Αργεντινής.

Ποια τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας; Οι πιστωτές ενός κράτους χάνουν εξ’ ολοκλήρου ή ένα μέρος αυτών που έχουν δανείσει, καθώς επίσης τους τόκους των χρημάτων τους. Συχνά βέβαια, στα πλαίσια διεθνών διαπραγματεύσεων, συμφωνείται η πληρωμή ενός ποσοστού των χρεών (για παράδειγμα, στη γνωστή κρίση της Αργεντινής οι πιστωτές έχασαν μέχρι και το 75% των απαιτήσεων τους), η αποπληρωμή των οποίων ρυθμίζεται διαφορετικά, συνήθως ανάλογα με το είδος των πιστωτών (εσωτερικού, εξωτερικού, ιδιώτες, κράτη κλπ).

Όταν πτωχεύσει ένα κράτος, μηδενίζει ή περιορίζει στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές του, γεγονός που ελαφρύνει τον προϋπολογισμό του, τόσο κατά το ποσό των τόκων, όσο και των δόσεων επιστροφής των δανείων (χρεολυσίων). Το ίδιο το κράτος επιβαρύνεται κυρίως λόγω της απώλειας της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον πιστοληπτικό του «θάνατο». Δηλαδή, το κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να δανείζεται από τις χρηματαγορές, πόσο μάλλον με λογικά επιτόκια.

Αμέσως μετά ακολουθεί, μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση λόγω του ότι οι τράπεζες κατέχουν τα περισσότερα ομόλογα δημοσίου. Σε μία εκτεταμένη οικονομική κρίση η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός «καλπάζει», αύξηση της ανεργίας, το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Η Ελλάδα επήλθε σε άτυπη χρεοκοπία ήδη το 2010.

Όσον αφορά τους πολίτες η μείωση των αποταμιεύσεων τους γίνεται μόνο εφόσον είναι οι ίδιοι πιστωτές του κράτους, μέσω των ομολόγων του δημοσίου. Επιπλέον, μείωση δέχεται από την υποτίμηση του νομίσματος του. Σε περίπτωση που κοπεί νέο νόμισμα οι εισαγωγές θα είναι πολύ πιο ακριβές συνεπώς στα εισαγόμενα προϊόντα θα υπάρξει φοβερή άνοδος τιμών. Συνήθως, η έκρυθμη κατάσταση κρατάει 3-6 μήνες και έπειτα εξομαλύνονται τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας.

Η χώρα θα πρέπει να αυτοσυντηρείται για ένα χρονικό διάστημα σε τρόφιμα (τα οποία παράγονται στην Ελλάδα). Τα ηλεκτρικά είδη και αυτοκίνητα από την Ευρώπη θα γίνουν πάλι πανάκριβα, όπως ήταν το 1960. Βέβαια, τώρα πια στο παιχνίδι είναι η Κίνα την οποία δεν είχαμε τότε, της οποίας ας μην ξεχνάμε είμαστε το Ευρωπαϊκό επίνειο. Επιπλέον, δεν θα έχουμε πρόσβαση από την Ευρώπη σε πετρέλαιο, ωστόσο πια μπορεί να μας προμηθεύουν άλλες χώρες. Τα καλά της παγκοσμιοποίησης και της θέσης της χώρας μας δεν θα επιτρέψουν να χαθούμε.

Η χρεοκοπία της χώρας για τους δανειστές μας αποτελεί απίστευτη ¨χασούρα¨ αν μου επιτρέπεται ο όρος. Απευθείας, το ελάχιστο που χάνεται είναι, μόνο από τους τόκους, 10δις το χρόνο. Επιπλέον, οι λαθρομετανάστες που κρατάμε στα σύνορά μας θα ξεχυθούν στην Ευρώπη. Θα πάψουν οι Ευρωπαίοι να εκμεταλλεύονται το γεωπολιτικό σημείο της. Τέλος, έστω και μια περίπτωση να υπάρχει να πετύχει η Ελλάδα αποκομμένη από την Ευρώπη εννοείται πως θα την ακολουθήσουν άμεσα η Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Επίσης, σε απόλυτη καταστροφή θα επέλθει η Αυστρία, η οποία έχει δάνεισε τις παραπάνω χώρες με το 100% του ΑΕΠ. Συνεπώς, θα επέλθει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφέρει λοιπόν τους δανειστές η έξοδος μας;

Εν ολίγοις, αυτά είναι τα δεδομένα και μάλιστα παρουσίασα το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί στη χώρα μας. Τώρα δεν έχεις δικαιολογία να πεις δεν ήξερα τι μου ξημερώνει. Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς είμαστε τμήμα του, οι επιλογές μας και οι πράξεις μας είναι αυτές που θα καθορίσουν τι θα απογίνουμε.

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.