Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

«Το παιχνίδι ενώνει»

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι η «εκπαίδευση».
Βασική επιδίωξη του σχολείου είναι να μάθει στον άνθρωπο να υπάρχει, να αναπτύξει αυτογνωσία και αίσθημα ευθύνης, να ζει μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη ζωή, να βοηθήσει τους μαθητές να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καλλιεργώντας όλες τις δυνατές ικανότητες ή ταλέντα που πιθανόν να κρύβουν μέσα τους, όπως μνήμη, λογική, φαντασία, φυσική ικανότητα, αισθητική ικανότητα, ταλέντο επικοινωνίας, χαρισματική ηγεσία, κ.ά.

Στους πρωταρχικούς στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή να συνυπάρχει, να ζει με τους άλλους, να συνεργάζεται μαζί τους, να κατανοεί και να αποδέχεται την ιστορία, την παράδοση και τις πνευματικές αξίες τους. Η εμπέδωση της κατανόησης της διαφορετικότητας που ενυπάρχει στις παραδόσεις και τους πολιτισμούς μέσα από τις διαδικασίες της εκπαίδευσης και της μάθησης διευκολύνει την ανάπτυξη ενός κριτικά ενημερωμένου σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο του ως ενεργός πολίτης στη διαμόρφωση πολιτικής και στη δημιουργία πιο δημοκρατικού κόσμου, στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινωνίας που συνεχώς μαθαίνει και βελτιώνεται.

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη μας, ότι τα παιδιά εκδηλώνουν και αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους μέσω του παιχνιδιού, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, στο πολύμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιεί σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Ευκαρπίας και με θεματικές ενότητες που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφορετικότητας, στόχο έχει να μάθει το παιδί να τηρεί και να σέβεται τους κανονισμούς, να αναπτύξει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αυτοπειθαρχία, το σεβασμό και την επικοινωνία.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς καθώς και το «Ράντσο» Κιλκίς, που σε μια αποκλειστικά εθελοντική βάση, μετέφερε την Πέμπτη 29 Απριλίου 2015 στην αυλή του σχολείου εκπαιδευμένο άλογο και πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια με πρωταγωνιστές μεγάλους και μικρούς. Η δίκαιη συμπεριφορά στο παιχνίδι δεν είναι έμφυτη αλλά διδάσκεται. Το δίκαιο παιχνίδι δε συμβαίνει αυτόματα, όταν τα παιδιά και οι νέοι συμμετέχουν σε παιχνίδια κι ομαδικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα που διεξήχθη σε πολλές χώρες υποδηλώνει ότι το δίκαιο παιχνίδι πρέπει να διδαχθεί και να ενισχυθεί.

Στόχος των παιχνιδιών βιωματικής μάθησης είναι η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης, η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση όχι μόνο σωματικής αλλά και συναισθηματικής-ψυχικής υγείας που απελευθερώνει τα παιδιά, προωθεί τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, την απόκτηση εμπειριών. Πρόκειται για παιδαγωγική πράξη που αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση, κάνει την επικοινωνία αποτελεσματικότερη, βρίσκει τρόπους να μεταδίδονται οι επιθυμίες και οι ανάγκες και καθιστά τα παιδιά καλούς ακροατές και ανταποκριτές. Το παιδί μαθαίνει να εργάζεται μέσα σε ομάδα που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση, να συνεργάζεται, να σέβεται, να δέχεται τις απόψεις των άλλων, να μπαίνει στη θέση των άλλων, να διαφωνεί μέσα σε πλαίσια αποδεκτά.

Το παιδί σε σχέση με τον εαυτό του δοκιμάζει καινούριες εμπειρίες, ξεπερνά αναστολές και φοβίες, εκτονώνει τις φορτίσεις του, εμπλουτίζει την κινητικότητά του, αναπτύσσει τη δημιουργική φαντασία του, απολαμβάνει, ενθουσιάζεται, χαίρεται. Ενώ σε σχέση με τους άλλους συνεργάζεται, υποχωρεί, υπολογίζει, σέβεται, μαθαίνει να μπαίνει στη θέση του άλλου. Πάνω απ΄ όλα όμως έχει τη μοναδική ευκαιρία απολαύσει το μαγικό ταξίδι, να ενθουσιαστεί, να χαρεί και να βιώσει εμπειρίες σε φανταστικό επίπεδο και να τις συνδέσει με τον πραγματικό του κόσμο! Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας με μεράκι και ενθουσιασμό να θυμούνται στην ενηλικίωσή τους τη μαθητική τους πορεία σαν μια εμπειρία ανεπανάληπτη, σαν μια εμπειρία που θα τους οδηγεί ευεργετικά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Η Υπεύθυνη
Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Σωτηρία Α. ΚαρολίδουMSc., Μ.Α. Φιλόλογος -Θεολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.