Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Αλλαγές στην εκπαίδευση που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
1η αλλαγή: Κόβονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην ΚΥ του Υπ. Παιδείας, τις Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς.
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην έδρα του Υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι, σε άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς της ημεδαπής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός σχολικού έτους δεν επιτρέπονται. Κάθε διάταξη με αντίθετο ή διαφορετικό περιεχόμενο καταργείται. Επίσης στη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν3848/10 προστίθενται και οι εποπτευόμενοι φορείς.

2η αλλαγή: Διάταξη για την άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου στα στελέχη εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς.

Στα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα έχουν απασχοληθεί σε συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούν εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας κατά τη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-13 έως και τη λήξη της θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου.

3η αλλαγή: 4ο έτος στα ΕΠΑΛ-Δύο κύκλοι Σπουδών.

Α. Το Επαγγελματικό λύκειο (ΕΠΑΛ) χρίζεται σε δύο κύκλους Σπουδών ως εξής: α) Το Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών, και β)Το Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών, ως 4ο έτος ειδίκευσης, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει μαθητεία, καθώς και εκπαίδευση θεωρητική και εργαστηριακή.

Β. Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών στα ημερήσια ΕΠΑΛ λειτουργούν οι Α,Β και Γ τάξεις, πρωινού και απογευματινού ωραρίου. Στα εσπερινά ΕΠΑΛ λειτουργεί και Δ τάξη.

Γ. Στο έτος ειδίκευσης, το οποίο είναι προαιρετικό, εγγράφονται οι κάτοχοι πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου.

Δ. Το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα πιστοποίησης που η συνολική του διάρκεια θα καλύπτει όσο το δυνατόν πιο άρτια προετοιμασία των αποφοίτων για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων απόκτησης Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, οργανώνεται και πραγματοποιείται από το ΕΠΑΛ.

4η αλλαγή: Καταργούνται οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης που ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας δεν εγγράφουν μαθητές και μαθήτριες στην Α τάξη από το σχολικό έτος 2015-16 και εφεξής.

Το ίδιο ισχύει και για τις ΣΕΚ των άλλων υπουργείων. Οι μαθητές των ΣΕΚ που προήχθησαν από την Α τάξη του σχολικού έτους 2014-15 στη Β τάξη του σχολικού έτους 2015-16 συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους σ αυτές μέχρι και την ολοκλήρωσή της, εγγράφονται, μετά την προαγωγή τους κανονικά στη Γ τάξη του σχολικού έτους 2017-18 και την παρακολουθούν μέχρι και την ολοκλήρωσή της και την αποφοίτηση από τη Σχολή.

- Από το σχολικό έτος 2018-19 οι ΣΕΚ όλων των υπουργείων παύουν να λειτουργούν.

- Με Υπουργική απόφαση είναι δυνατή η ένταξη ειδικοτήτων ΣΕΚ σε παρεμφερείς τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

*Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.