Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εκπαίδευση στα συναισθήματα: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, δια των Γραφείων Σχολικών Συμβούλων, Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Εκπαίδευσης Κιλκίς, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, οργανώνει στα σχολεία της αρμοδιότητάς της στις 31 Μαρτίου 2015 και ώρες 16:00 έως 19:00, εισαγωγική ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση στα συναισθήματα: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε. Κιλκίς.
Ζούμε σε μια κοινωνία που το συναίσθημα εγκλωβίζεται. Τόσο το σημερινό σχολείο, όσο και οι κοινωνικές συναναστροφές δεν προωθούν την έκφραση του αληθινού συναισθηματικού κόσμου των ατόμων. Αντιθέτως, συχνά κατασκευάζονται στερεότυπα «συναισθήματα» ανάλογα με το φύλο, τη θέση και τον κοινωνικό ρόλο του καθενός. Επιπλέον, οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και ο εντατικός ρυθμός ζωής δεν επιτρέπουν στον σημερινό μαθητή ν’ ασχοληθεί με το συναίσθημα και να επενδύσει σ’ αυτό, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον άλλον και να μπορέσει να επικοινωνήσει σε πλαίσιο αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα είναι η καταπίεση, η αδιαφορία ή και η βία.

Επειδή θεωρούμε ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που απλώς σκέφτεται και δρα, αλλά αυτός που ταυτόχρονα νιώθει, που συγκινείται και εκφράζεται, που δρα μαζί με τους άλλους και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους, θέσαμε ως θέμα του συγκεκριμένου βιωματικού εργαστηρίου την έκφραση και την ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, μέσα από τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο και τεχνικές κοινωνικού θεάτρου, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον Άλλο και θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π. Ε. Κιλκίς, μέλη Ο.Δ.Π. και θα έχει τη μορφή βιωματικών διαδικασιών.

Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν έως είκοσι (20) εκπαιδευτικοί, με απώτερο στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων (κατά του Σχολικού εκφοβισμού – κατά της βίας) από τη νέα σχολική χρονιά, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς και με αξιοποίηση των δικτύων συνεργασίας.

Επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και γονείς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές – Διευθύντριες και οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στο e-mail : politistika@dide.kil.sch.gr ή στο φαξ 2341022339, σύμφωνα με το υπόδειγμα που ακολουθεί μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00.

Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές – Διευθύντριες να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μέλη Ο.Δ.Π. και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.