Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο Π. Τονικίδης στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων

Στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Π. Τονικίδης. Κατά την τριήμερη Συνέλευση (17-18-19 Φεβ) ο κ. Τονικίδης εκπροσώπησε την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην οποίαν είναι Αντιπρόεδρος. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κατ’ έτος στην πρωτεύουσα της χώρας η οποία το έτος εκείνο έχει την προεδρία. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, υφίσταται από το 1994.
Στην Γενική Συνέλευση συμμετέχει και η Κύπρος μαζί με: Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Πέρα από τη μία «κεντρική» Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια του έτους, μπορεί μια από τις χώρες να φιλοξενήσει μια Γενική Συνέλευση σε κάποια περιοχή της. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Τονικίδης έχει ξεκινήσει επαφές και ενέργειες ώστε η επόμενη Γενική Συνέλευση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων να φιλοξενηθεί στο Κιλκίς.

Το ζήτημα που κυριάρχησε κατά τη Γενική Συνέλευση, ήταν η συνεργασία των Βαλκανικών Επιμελητηρίων με στόχο την κοινή και ισόρροπη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που εδώ και χρόνια έχει στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και χρόνια λειτουργεί ένα συντονιστικό δίκτυο των Βαλκανικών Επιμελητηρίων στο οποίο μπορεί να προσφεύγει ο κάθε επιχειρηματίας και η κάθε επιχειρηματική ομάδα για ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Τονικίδης τόνισε ορισμένες επιδιώξεις οι οποίες θα πρέπει να είναι κοινές για όλες τις Βαλκανικές χώρες. Άμεσος και εφικτός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ισχυρής Περιφερειακής Αγοράς στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των κοινών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (θέση, κλίμα, πρόσβαση στις αγορές κλπ).

«Προς το σκοπό αυτό», τόνισε ο κ. Τονικίδης και για να κερδίσουν οι χώρες των Βαλκανίων το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επενδύσουν στη συνένωση δυνάμεων σε τομείς όπου μπορεί να υπάρξει αποδοτική συνεργασία όπως:

- Η ενέργεια και η ορθολογική χρήση της

- Η γεωργική παραγωγή ειδικά στον τομέα της βιολογικής γεωργίας

- Ο τουρισμός

- Η ανάπτυξη υποδομών- ένας κλάδος όπου οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες διαθέτουν εξαιρετική τεχνογνωσία και εμπειρία

- Οι μεταφορές με στόχο την αξιοποίηση της καίριας γεωγραφικής θέσης των Βαλκανίων

«Σε κάθε περίπτωση» τόνισε ο κ. Τονικίδης απαιτείται η περαιτέρω οργανωμένη συμπόρευση των βαλκανικών οικονομικών σε μια τροχιά διατηρήσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.