Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τσογγίδης: "Δεν έχω πρόθεση και διάθεση να κάνω τον κ. Δημητριάδη συνομιλητή μου"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ/12.12.2014
Υπογράφει ο Γιάννης Τσογγίδης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, Διπλ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
"Οφείλω να ομολογήσω ότι η μία έκπληξή μου διαδέχεται την άλλη και μάλλον με την κα Ρούσσου και την παρέα της δε θα πλήξουμε καθόλου στη διάρκεια της 5ετούς θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.
Μετά το δικό της «ρεπορτάζ» για το οποίο με προκάλεσε να απαντήσω και αφού απεδείχθη ότι υπάρχει ένδεια ειδικών γνώσεων και γύμνια επιχειρημάτων στην πλευρά τους, φαίνεται ότι κατέφυγε στις εφεδρικές δυνάμεις που διαθέτει ο Συνδυασμός της, διότι δε μπορώ να θεωρήσω ότι η εμφάνιση του γνωστού και μη εξαιρετέου γεωλόγου κου Δημητριάδη να επιχειρηματολογεί για το θέμα που ανταλλάξαμε απόψεις με την κα Ρούσσου είναι τυχαία ή αυθόρμητη για να φέρει δήθεν την ειρήνη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς με το οποίο δεν έχει καμία σχέση, όπως ο ίδιος παραδέχεται στη σχετική του παρέμβαση, χωρίς εμείς να του ζητήσουμε τη βοήθειά του. 

Ήρθε αυτόκλητος ή καλεσμένος για να στηρίξει τις θέσεις της κας Ρούσσου. Όμως κάνει ένα τραγικό λάθος, εμπλέκοντας την επιστήμη με την πολιτική και μάλιστα με τον κομματισμό. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά επιχειρήματα για να παρουσιασθεί το άσπρο μαύρο και το ανάποδο για σκοπούς και σκοπιμότητες. Εκτός βεβαίως και αν παρέχει φιλικές χρήσιμες συμβουλές προς τη Δημοτική Αρχή έχοντας τη φιλοδοξία να γίνει σύμβουλος του Δήμου Κιλκίς. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε φυσικά.

Θα κάνω τη χάρη να απαντήσω στον κ. Δημητριάδη για πρώτη και τελευταία φορά, όσο μπορώ πιο επιγραμματικά και να ξεκαθαρίσω από τώρα ότι δεν έχω πρόθεση και διάθεση να τον κάνω συνομιλητή μου.

- Κατ’ αρχάς δεν τον επιτρέπω να ασχολείται μαζί μου μιάς και ο ίδιος το αναφέρει. Μόνος του πήρε την πρωτοβουλία να το κάνει βεβαίως με ένα τρόπο αρκετά διακριτικό και ευγενή και ας μην το πιστεύει κατά βάθος. Σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δε φέρθηκε αναλόγως σε πρόσωπα σεβαστά.

- Έχω την εντύπωση ότι ο όρος ερημοποίηση δεν είναι τόσο εύστοχος, αλλά ο όρος απερήμωση είναι που αποδίδει αυτό που πάμε να αρθρώσουμε. Δεν είναι δική μου παρατήρηση, αλλά ενός φίλου που ασχολείται με την ορθή απόδοση των ελληνικών λέξεων.

Εν τούτοις, ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο ερημοποίηση χάριν συνεννόησης.

- Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε καμία έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, ούτε βέβαια διαμάχες. Πού τα είδε αυτά ο κος Δημητριάδης ! Μάλλον στον ύπνο του ή έτσι του είπανε οι υποβολείς του ; Έκανε μια ερώτηση η κα Ρούσσου με κόσμιο τρόπο και πήρε μία απάντηση επίσης με τον ίδιο τρόπο. Τα πρακτικά είναι στη διάθεση του καθένα. Απλώς ο Συνδυασμός της κας Ρούσσου που εκπροσωπεί ένα μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος προσπαθεί εξωθεσμικά να σηκώσει όση παραπάνω σκόνη μπορεί ! Τώρα ο κος Δημητριάδης γιατί ήρθε αυτόκλητος να μας ομονοήσει δεν το κατάλαβα ! Ελπίζω να μη μας θεωρεί υπανάπτυκτους ιθαγενείς χρήζοντες βοηθείας έξωθεν !

- Αυτά που αναφέρει ο κος Δημητριάδης είναι συνήθη φαινόμενα επαναλαμβανόμενα περιοδικά κάθε κάποια χρόνια στη μικροκλίμακα του Νομού Κιλκίς. Δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Και βλέπω ότι κόλλησε μόνο στα Κρούσια κάτι που δεν είναι τυχαίο ! Το επιχείρημα ερημοποίησης των Κρουσίων στηρίζει τη γνωστή θέση να μη γίνουν μεταλλεία απόληψης του χαλκομεταλλεύματος που συνοδεύεται από χρυσό κλπ κλπ. Έχει άραγε νόημα να τρομοκρατείται ο κόσμος για μια ιστορία που ουσιαστικώς έχει πεθάνει ; Η καλλιέργεια φόβου για μένα είναι πράξη απάνθρωπη.

- Ήταν τίτλος υπεύθυνος στο κείμενο του Συνδυασμού της κας Ρούσσου « Καλά Χρστούγεννα με αρσενικό» ? Παίζει με τις ευαισθησίες και τους φόβους ή και τον πόνο των κατοίκων των 2 – 3 χωριών που έχουν πρόβλημα ; Αυτό είναι προσφορά στους πολίτες ; Αυτό είναι απλώς κανιβαλισμός ! Γνωρίζει ο κ. Δημητριάδης και η κα Ρούσσου πόσοι κάτοικοι με σταμάτησαν στο δρόμο ή μου τηλεφώνησαν νομίζοντας ότι το πρόβλημα το έχει η πόλη του Κιλκίς ανησυχώντας για την υγεία τους ; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά ;

- Επειδή ο κος Δημητριάδης από μόνος του έδειξε πρόθυμος να μου ζητήσει συγγνώμη αν έκανε λάθος, ΝΑΙ τον καλώ να μου ζητήσει συγγνώμη οπωσδήποτε και ας μην το πιστεύει κατά βάθος ! Έχω δύο γιούς νέους λαμπρούς επιστήμονες και ουδέποτε θα απαξίωνα νέα παιδιά επιστήμονες με όνειρα και φιλοδοξίες. Να τον ενημερώσω επειδή δεν το γνωρίζει ότι για την ημερίδα που έγινε μεσολάβησα εγώ στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για να γίνει ( ο πολιτικάντης θα έλεγε κατόπιν ενεργειών μου ) όταν μία ημέρα ήρθε στο γραφείο μια νέα επιστήμονας από την ομάδα και με παρακάλεσε να βοηθήσω στην υλοποίησή της και το έκανα φυσικά πολύ ευχαρίστως ! 

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο ! Απλώς στην κουβέντα που έγινε στο γραφείο μου σχημάτισα την εντύπωση ότι επρόκειτο για μεταπτυχιακή διατριβή σε επίπεδο διδακτορικού ! Με τα δικά μου standards μία διδακτορική διατριβή είναι ποιοτικώς πιο πάνω από μία μελέτη ρουτίνας. Συνεπώς για καλό το ανέφερα και όχι για κακό, όπως βόλευε σε κάποιους να το εκλάβουν! Απορώ βεβαίως γιατί εμπλέκουν αυτήν την ομάδα στην ανταλλαγή επιχειρημάτων με την κα Ρούσσου, αφού εγώ έκανα ελαχιστότατη αναφορά στην εργασία αυτή και το μόνο που είδα με επιφύλαξη ήταν τα βροχομετρικά στοιχεία που χρησιμοποίησαν που και οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι ήταν παρωχημένα και μάλιστα το είπαν και στη διάρκεια της ημερίδας . 

 Κατά τα άλλα είδα με πολύ καλό μάτι τη δουλειά τους. Και έρχεται ο κος Δημητριάδης να μου κάνει κριτική αβασάνιστα για κάτι που δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ και μάλιστα κάνοντας εικασίες εκτός πραγματικότητας με σενάρια όχι επιστημονικής, αλλά νοσηρής φαντασίας ! Μήπως αυτό λέγεται χτύπημα κάτω από τη μέση ?

- Στην απάντησή μου και μόνο στην κα Ρούσσου δεν κατηγορώ κανένα, απλώς αποδοκιμάζω τις υπερβολές που σπέρνουν το φόβο στον κόσμο ! Φυσικά οι επώνυμοι μελετητές κάνουν τη δουλειά τους με επιστημονική προσέγγιση, αλλά άσχετοι, μη ειδήμονες παίρνουν τα συμπεράσματά τους και τα κάνουν σημαία χωρίς να νοιάζονται για το κακό που μπορεί να κάνουν. Η κα Ρούσσου μπορεί να θεωρεί ότι μία Διοίκηση στο Δήμο που έχει ζωή 100 ημερών πρέπει να λύσει όλα τα χρονίζοντα ζητήματα και ότι αυτή και η παρέα της μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι γουστάρουν. Είναι όμως βαθειά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι εμείς θα τα αφήνουμε όλα αυτά να περνάνε έτσι.

- Διαφωνώ ριζικώς με τον κ. Δημητριάδη για την ένταση και τη δραματικότητα που δίνει στις αλλαγές μικροκλίμακας για το Δήμο Κιλκίς, αφού και ο ίδιος ομολογεί ότι αυτές «παλεύονται» και λύνονται. Αυτά δε συνιστούν στοιχεία απερήμωσης. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αναφέρει και εννοεί κυρίως τα Κρούσια μου κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρεται καθόλου στη λαθραία υλοτομία και στην παράνομη αμμοληψία στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού! Δε δέχομαι με τίποτε ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές στα εδάφη, στη φύση κλπ. στο Δήμο Κιλκίς. Αυτά είναι πράγματι παραμύθια ! Οι συνθήκες ερημοποίησης / απερήμωσης πρέπει να εξετάζονται σε μακροκλίμακα και χρόνου και εκτάσεων εδαφών. Για τέτοια μεγέθη είμαστε πολύ μικροί να ασχοληθούμε ! Αν η κα Ρούσσου θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθούμε, τότε αν γίνει ποτέ Δήμαρχος Κιλκίς ή Βουλευτής ας ασχοληθεί !

- Ο κος Δημητριάδης αναφέρεται και στο κλίμα που έχει σχέση και με το φαινόμενο του θερμοκηπίου ! Γνωρίζει ότι τελευταίες αναφορές Διεθνών Οργανισμών επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη δεν ανέβηκε ούτε ένα βαθμό Κελσίου τα τελευταία 18 χρόνια ; Υπάρχει σαφώς το θέμα, αλλά είναι για άλλα επίπεδα εκτιμήσεων και αποφάσεων. Δηλαδή όλα πρέπει να τα βλέπουμε μαύρα κι άραχνα ;

Τελικώς αν ο κ. Δημητριάδης διαβάσει τις δύο τοποθετήσεις του θα βρει και μόνος του τις αντιφάσεις που εμπερικλείονται σ’ αυτές. Νομίζω δε ότι δεν έχουμε ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες, διότι δε θεωρώ ότι οι προθέσεις είναι τόσο αγνές ! Γίνονται εκ του πονηρού και στο βάθος δυστυχώς βλέπω ΣΥΡΙΖΑ ! Θα ήταν καλό πάντως όλοι αυτοί αν έχουν στοιχειώδες ενδιαφέρον για τον τόπο μας να μην επενδύουν σε κλίμα φοβίας των κατοίκων κινδυνολογώντας ασύστολα !

Τέλος να κάνω γνωστό ότι γνωρίζω αρκετούς από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για να μπορώ να έχω το επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό/κομματικό προφίλ για όποιον με ενδιαφέρει με μεγάλη ακρίβεια ! Με άλλα λόγια λίγο- πολύ όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτόν τον μικρό τόπο!

Θα παρακαλούσα τον κ. Δημητριάδη ειλικρινώς να μην ξανασχοληθεί μαζί μου, διότι δεν του πέφτει λόγος. Ας μας αφήσει ήσυχους, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και δεν έχουμε χρόνο για ανούσιες κόντρες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.