Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"Όταν κάτι γίνεται με αγάπη και σκληρή δουλειά, ανθίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο"




Λαμβάνοντας υπόψιν το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι γονείς για τη Σχολή γονέων, κατά τις προηγούμενες χρονιές, και τις συνεχείς νέες αιτήσεις τους, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τη μέριμνα του πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Απόστολου Πορτοκαλίδη, διοργανώνει και φέτος ομάδες γονέων.
Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς σε βασικούς τομείς που συντελούν αποφασιστικά στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών τους. Στις συναντήσεις, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες και γνώση και να ανταλλάξουν απόψεις, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: μια ασφαλή, δυναμική αφετηρία στη ζωή.

Οι ομάδες γονέων δεν είναι διαλέξεις, οι οποίες δρουν, συνήθως, ενοχοποιητικά προς τους γονείς, προτείνοντας συνταγές επιτυχίας, αλλά ομάδες ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενίσχυσης του γονεϊκού και συζυγικού ρόλου.

Μερικά από τα θέματα που θα πραγματεύεται η ομάδα είναι τα εξής:

- Επικοινωνία στην οικογένεια
Ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένειαΌρια και πειθαρχίαΑνάπτυξη της αυτοεκτίμησης σε παιδιά και γονείςΑρχές και αξίεςΟι συγκρούσεις στην οικογένειαΗ βία μεταξύ συμμαθητών-σημάδια αναγνώρισης και τρόποι παρέμβασηςΔυσκολίες προσαρμογής στο σχολείοΜαθησιακές δυσκολίες

Η ομάδα θα πραγματοποιείται, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, μετά από αίτησή τους ενώ δε θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες γονείς. Ο χώρος διεξαγωγής είναι η αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ναός Παναγίας).

Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος τονίζει σχετικά: “Με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, για πέντε συνεχόμενα έτη, η έντονη παρουσία και η συμμετοχή του κοινού (γονέων, υποψηφίων γονέων κ.α.) κατέδειξε την ανάγκη που έχουν οι γονείς να ενισχυθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, αλλά και την βαθύτερη επικοινωνία όλων να ενισχυθούν πνευματικά και να καθοδηγηθούν στον ορθό χειρισμό των ποικίλων προβλημάτων και συγκρούσεων που προκύπτουν καθημερινά στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Η οικογένεια αποτελεί τον χώρο και τον τρόπο της ζωής στον οποίο μορφώνεται ο Χριστός στις καρδιές των ανθρώπων, εφόσον υπάρχει η κοινωνία της αγάπης μεταξύ των συζύγων και αυτή γίνεται σκοπός και στην ανατροφή των παιδιών.

Με την επιστημονική καθοδήγηση της κ. Έλλης Φρεγγίδου, ψυχολόγου M.Sc., η ενθουσιώδης συμμετοχή των συμμετεχόντων και ο γόνιμος και εκτενής διάλογος ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός θεσμού που αγαπήθηκε και πλαισιώθηκε με ενδιαφέρον από τους γονείς της τοπικής μας κοινωνίας.”

Μεταξύ άλλων, η επιστημονικά υπεύθυνη για τη διοργάνωση της Σχολής Γονέων αναφέρει: “Στις αρχές του 2010 αποφασίσαμε να συστήσουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο γονέων, μια Σχολή που στόχο είχε πρώτα από όλα να έρθουμε κοντά, να συζητήσουμε τα κοινά μας ζητήματα και τους προβληματισμούς, να εμπιστευτούμε εκείνον που θέλει να βρίσκεται δίπλα μας. Με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Εμμανουήλ και την καθοδήγηση του Αρχιμανδίτη Απόστολου Πορτοκαλίδη, το όραμα έγινε πράξη. Άλλοι αγκάλιασαν το δύσκολο εγχείρημά μας, άλλοι αμφισβήτησαν την πρωτοβουλία μας. Εμείς συνεχίσαμε και να που συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, 5 χρόνια μετά, με ομάδες που ξεπερνούν συνολικά τα 40 άτομα, επεκτείνοντας τις προσπάθειές μας ακόμα και σε δράσεις εθελοντισμού.

Σας καλούμε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι με απώτερο στόχο την αρμονική σχέση με τον εαυτό μας και έπειτα με το παιδί και την οικογένειά μας. Ας καταρρίψουμε το μύθο του “τέλειου γονιού” αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Όταν κάτι γίνεται με αγάπη και σκληρή δουλειά, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι κάθε μέρα να ανθίζει όλο και περισσότερο.”

Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 2341029076 (Ιερός Ναός) και 6946081649 (κ. Φρεγγίδου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.