Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

"Καταργείται η μεταβατική έδρα Κιλκίς του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και η μεταβατική έδρα Πολυκάστρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς"

Δελτίο τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς
"Με μεγάλη κατάπληξη, πληροφορηθήκαμε την κατάργηση της μεταβατικής έδρας Κιλκίς του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και της μεταβατικής έδρας Πολυκάστρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς, με τα άρθρα 39 και 38 αντίστοιχα του Ν.4274/14, η οποία συνετελέσθη κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωσή μας. Σημειωτέο ότι με τις ίδιες διατάξεις καταργήθηκαν οι μεταβατικές έδρες πολλών Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι με τις ενέργειες αυτές από μέρους της Πολιτείας πλήττεται βάναυσα η αρχή της επικουρικότητας και αναγκάζεται πλήθος πολιτών του Νομού Κιλκίς να υποβάλλεται σε δυσανάλογα έξοδα και μετακινήσεις από το Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη και από τον δήμο Παιονίας στο Κιλκίς.

Ύστερα από τη μεταφορά τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Κιλκίς στη Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων αποφασίστηκε και η κατάργηση των ως άνω μεταβατικών εδρών Κιλκίς και Πολυκάστρου χωρίς καν οι αρμόδιοι φορείς να ζητήσουν τις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων, υλοποιώντας, εν κρυπτώ, τις αποφάσεις τους.

Οι μεταβατικές έδρες του Διοικητικού Πρωτοδικείου στο Κιλκίς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πολύκαστρο προσέφεραν τη δυνατότητα στους προσφεύγοντες στη Διοικητική και Ποινική Δικαιοσύνη πολίτες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν, παριστάμενοι και αυτοπροσώπως στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και επιπλέον δεν υποχρέωνε τους παράγοντες της διαδικασίας (δικηγόρους και διαδίκους) να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη, προκειμένου να τύχουν έννομης προστασίας.


Εξ άλλου, ο μεγάλος αριθμός των απροσδιόριστων υποθέσεων και των νέων υποθέσεων που εισάγονται κάθε έτος, καθώς επίσης και τα μηδαμινά ετήσια έξοδα μετακίνησης γραμματέων και δικαστών στις μεταβατικές έδρες του Κιλκίς και του Πολυκάστρου, θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόφαση για αύξηση των δικασίμων και όχι βέβαια στην κατάργηση των εδρών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς επισημαίνει ότι η κατάργηση των μεταβατικών εδρών, αποσκοπεί, εν τέλει, στην αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη να προσφεύγει στην Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη οι οποίες, λόγω της υποστελέχωσής τους σε Δικαστικούς Λειτουργούς και Γραμματείς, απονέμονται, ήδη, με τρόπο που στην πραγματικότητα, προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα όρια της αρνησιδικίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειμένου να υπάρξει άμεση ακύρωση της παραπάνω απόφασης και διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί μεθοδεύσεις και αποφάσεις που δημιουργούν εμπόδια στην άσκηση του λειτουργήματος των μελών του, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία της."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.