Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η Αντιγόνη ... ή Γιατί ξανά Αντιγόνη .



Η νεοσύσταση καλλιτεχνική ομάδα Omerta Theatre στις 24 και 25 Ιουλίου, στο θέατρο Κήπου και στα πλαίσια των γιορτών Ανοικτού Θεάτρου παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε μετάφραση Ελένης Μερκενίδου και σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου.
Τα θέματα του έργου γνωστά, όσο και διαχρονικά.

Η αντίθεση στην εξουσία, θέτοντας υπεράνω πάντων το υψηλό φρόνημα, τη θεϊκή ευσέβεια, την αδελφική αγάπη. Η πλάνη της εξουσίας. Η ανθρώπινη επιλογή της υποταγής. Η σοφία που δεν γίνεται πιστευτή. Η αρσενική εξουσία έναντι της γυναικείας αντοχής. Και η αγάπη. Που πεθαίνει.

Η Αντιγόνη, μία από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες ηρωίδες ανά τους αιώνες.

Ή μήπως όχι;

Η παράσταση συνομιλεί με το έργο πιο αιρετικά με τη συνδρομή αποσπασμάτων από τα κείμενα του Αισχύλου από τους Επτά επί Θήβας , της Ισμήνης του Γιάννη Ρίτσου και της Αντιγόνης του Ζαν Ανούιγ.

Γίνεται μια Αντιγόνη που μας καλεί να προσέξουμε και τους άλλους χαρακτήρες, αφού όλοι κουβαλάνε όλους σα σκέψεις, πρώτες ή δεύτερες, ενδοιασμούς και φόβους, αντιλήψεις συλλογικές ή αυτόνομες. Για τους αρχαίους Έλληνες, άλλωστε, είμαστε «είδος σύμμεικτον» κουβαλώντας Κρέοντες και Αντιγόνες ταυτόχρονα, δίκαιο και άδικο. Τέτοιες ερωτήσεις φέρνει η παράσταση με τη δύναμη που μόνο το καλό θέατρο μπορεί να τονίσει.

Είναι το δίκιο ένα νόμισμα με μια μόνο όψη;

Και ο Κρέοντας; Είναι μόνο ο αλαζόνας εραστής της εξουσίας ή η αδιαπραγμάτευτη φωνή του νόμου που στερεώνει πολιτείες;

Η Ισμήνη; Μόνο δειλή αδελφή, μια γυναίκα χωρίς φωνή ή μια γυναικεία αντίληψη πολιτικής της επιβίωσης;

Η Ευρυδίκη; Πόσο εκκωφαντική είναι η σιωπή της έναντι των μεγαλόστομων δηλώσεων της Αντιγόνης και ποια γυναικεία δύναμη αναδεικνύει;

Κι η Αντιγόνη η ίδια; Είναι μόνο η αγνή ιδεαλίστρια που θυσιάζεται ή κουβαλά εγωτικά την μοίρα μιας οικογένειας να θυσιάζεται προς αποκατάσταση των ύβρεων της;

Σ΄αυτή τη γιορτή, που ως γιορτή σε εμφύλιο γίνεται αναπόφευκτα αντι-γιορτή, νέοι και έμπειροι ηθοποιοί της πόλης, όπως ο Φούλης Μπουντούρογλου, με την πολυετή και πολύτιμη για όλους μας εμπειρία του, συναντιούνται και σας περιμένουν.

"...Και το χειρότερο, ο κόσμος μας εμφανίζει διαρκώς κρέοντες, και όλοι πάντα, κάθε φορά σκοτώνουν τον «καινούριο άνθρωπο» –έναν Αίμoνα ή μια Αντιγόνη–και είναι τραγικοί διαπιστώνοντάς το σε πλήρη μεταμέλεια: ο Κρέων είναι μια πληθυντική παρουσία. οι επαναστάτες είναι μοναδικοί και ἐπίσημοι / μεγαλώνουν πάνω σε τάφους..."

Ελένη Μερκενίδου


Συντελεστές της παράστασης:
· Μετάφραση – Διασκευή : Ελένη Μερκενίδου


· Σκηνοθεσία : Παύλος Δανελάτος


· Μουσική : Κώστας Βοζίκης


· Κινησιολογία: Μελπομένη Βασιλικού


· Δραματολογία : Δήμητρα Μήττα


· Σκηνικά –Κοστούμια : Απόστολος Αποστολίδης


· Μακιγιάζ : Μαντώ Καμάρα


· Βοηθοί σκηνοθέτη : Βαλάντης Γαργάνης, Παναγιώτα Λιάμπου


· Υπεύθυνοι παραγωγής και επικοινωνίας : Ζαχαρίας Σπανός, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Κυριακή Τριανταφυλλίδου


Παίζουν οι ηθοποιοί:
· Φούλης Μπουντούρογλου


· Γιάννης Βαρβαρέσος


· Χριστίνα Γυφτάκη


· Δημήτρης Δάγκαλης


· Νίκος Κουνέλης


· Ορέστης Κωνσταντινίδης


· Λιλιάνα Νίγκρο


· Θοδωρής Πολυζώνης


· Ιωάννα Ρέτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.