Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες μειώσεις μισθών

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, προς τον Υπουργό Εργασίας, με την οποία επισημαίνουν πως βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα προκύπτει ότι επέρχεται ένας νέος κύκλος επιθέσεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης ενάντια στον κόσμο της εργασίας.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται η ύπαρξη σχεδιασμού:

– Για την κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα υλοποίησης μέχρι το φθινόπωρο του 2014.

– Για την επαναφορά της δυνατότητας για «ανταπεργία» των εργοδοτών με κλείσιμο των επιχειρήσεων (lock out).

– Για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της προστασίας στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

– Για την αλλαγή των προϋποθέσεων με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας, ώστε να καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη η δυνατότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης.

– Για την πλήρη κατάργηση των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας για τους μακροχρόνια άνεργους.

Οι βουλευτές επερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν όντως προτίθεται να υλοποιήσει τους νέους αυτούς σχεδιασμούς του ΔΝΤ και της τρόικα, και ειδικότερα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά της δυνατότητας «ανταπεργίας» και κλεισίματος της επιχείρησης από τους εργοδότες (lock out), καθώς και την περαιτέρω μείωση των μισθών και την πλήρη κατάργηση των προσαυξήσεων υπηρεσίας για τους μακροχρόνια ανέργους. 

Τέλος, οι βουλευτές επερωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να ενεργοποιήσει επιτέλους το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και των ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου