Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Περί εκλογών, λοιπών παρεπομένων και άλλων δαιμονίων!

Της Χαρούλας Καραμπίδου
Καλό μας μήνα! Αρχή καλοκαιριού. Τέλος η άνοιξη, τέλος και οι εκλογές. Και τι εκλογές! Χορταστικές. Διπλές την πρώτη Κυριακή, τριπλές τη δεύτερη. Μπαινοβγαίναμε στα παραβάν ωσάν να δοκιμάζαμε μπλουζάκια σε περίοδο εκπτώσεων. Τέλος και για τις ορδές των υποψηφίων που συναντούσες σε κάθε γωνιά της πόλης. Υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, έως και υποψήφιοι ευρωβουλευτές στον αγώνα να υφαρπάξουν την ταπεινή αλλά διόλου ευκαταφρόνητη ψήφο μας.

Υποψήφιοι παντού. Υποψήφιοι πολλοί! Στους δήμους Παιονίας και Κιλκίς, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έφτασαν τους 1039! Λογιών λογιών! Φιλόδοξοι, καιροσκόποι και «γλειψιματίες», έντιμοι και καλοπροαίρετοι, ιδεολόγοι και ρομαντικοί, υποκριτές και υπερφίαλοι, υπόδουλοι κομμάτων και προσώπων, μικροπολιτικάντηδες και ψευδοσωτήρες, ωραιοπαθής και δημοφιλείς. Υποψήφιοι αγνώστου ή απροσδιορίστου πολιτικής ταυτότητας!

Και μετά ήρθαν… οι σταυροί. Τα ποσοστά που δεν έβγαιναν, η αγωνία, τα νεύρα, ο θυμός, η καχυποψία και η κακεντρέχεια. Η χαρά της νίκης, η επιβεβαίωση του υπερτιμημένου «εγώ» μας, τα συγχαρίκια, τα ευχαριστήρια, η κριτική, το ζαβό το ριζικό μας, το κεφάλι το κακό μας!

Και τώρα που ατόνησε η δύναμη της ψήφου; Θα φανούμε συνεπείς στις προεκλογικές εξαγγελίες και φαμφάρες; Θα σταθούμε το ίδιο θαρρετά, υπεύθυνα και με ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας; Θα ενεργούμε στην καθημερινότητά μας σύμφωνα με τις αρχές και τις ιδέες που διατυμπανίζαμε προεκλογικά; Θα διεκδικούμε και θα ενεργούμε προς όφελος του συνόλου; Θα είμαστε παρόντες στα μικρά και μεγάλα του δήμου μας; Σαφώς και τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Ουαί και αλίμονο μας εάν για εκλεγμένους και ψηφοφόρους οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες.

Όχι στο Κιλκίς δεν είχαμε εκπλήξεις. Μοιάζουμε να μη μας αρέσουν, μας βγάζουν από τα τετριμμένα και μας απορυθμίζουν. Με τα ίδια θα πορευτούμε. Και κάθε φορά που δε θα γίνεται η δουλειά μας θα επικαλούμαστε τις εκλογές. Ας μην περιμένουμε τις επόμενες για να εκφράσουμε θέση και άποψη. Κάθε μέρα επιλέγουμε. Καθημερινά καλούμαστε να διαλέξουμε. Η συμπεριφορά μας, οι άνθρωποι που είναι στο πλάι μας, η στάση ζωής μας, η δουλειά μας, οι αγορές μας, οι ομάδες μας, η συμμετοχή μας, οι συμφιλιώσεις μας, οι διεκδικήσεις και οι υποχωρήσεις μας, είναι οι προσωπικές εκλογές που διενεργεί συχνά πυκνά ο καθένας μέσα του.

Δεν ξέρω αν ποτέ θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρη η ρήση «Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν», αλλά όταν θα συμβεί αυτό και οι εκλογές θα οδηγούν σε πραγματικές ανατροπές και βαθιές ρήξεις, τότε φοβάμαι πως οι κυβερνήσεις θα τις κηρύξουν παράνομες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.