Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Κιλκίς, στα πλαίσια των γενικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους και στοχεύοντας στην αποτελεσματική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, διά των αντίστοιχων Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Κιλκίς και την Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς προτίθενται να οργανώσουν βιωματικό εργαστήρι σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» με θέμα:
«Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Το παραπάνω εργαστήρι αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου 2013 και είχε θέμα: «Δίκτυα Συνεργασίας Μέσα στη Σχολική Κοινότητα» και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και στρατηγικές για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Στο εργαστήρι θα γίνει ανασκόπηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη δικτύωση ατόμων και ομάδων και θα συζητηθούν τα προβλήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από τη δικτύωση.

Η δικτύωση είναι ένα νέο μοντέλο σχέσης, στην οποία αλληλοεμπλέκονται υπηρεσίες, ομάδες, άτομα που ασχολούνται με το ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο.

Η λειτουργία του εργαστήριου στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες:

-  Να γνωριστούν σε ένα άνετο κλίμα

-  Να αναφερθούν στο ρόλο που οι ίδιοι διαδραματίζουν στο χώρο της εργασίας τους

-  Να ανταλλάξουν απόψεις, προσωπικές εμπειρίες και να αναλύσουν τα προβλήματα που

προκύπτουν ως απόρροια του ρόλου τους

-  Να περιγράψουν τα θέματα που τους απασχολούν στη δικτύωση και να κατανοήσουν τα

προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη λειτουργία των δικτύων

-  Να διερευνήσουν τις προοπτικές και τους τρόπους ανάπτυξης δικτύων προτείνοντας τις δικές τους λύσεις και στρατηγικές

-  Να εκπαιδευτούν στη χρήση νέων μεθόδων διεργασίας της ομάδας για την ανάπτυξη νέων δικτύων.

Στη διάρκεια του προγράμματος θα διερευνηθούν θέματα όπως:

-  Δικτύωση: στόχος, αρχές, εμπόδια και προοπτικές.

-  Ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη δικτύων

-  Ρόλοι, αρμοδιότητες, συγκρούσεις στα δίκτυα

-  Δυναμικές που αναπτύσσονται στη συνεργασία ατόμων, ομάδων, υπηρεσιών

-  Στρατηγικές ανάπτυξης δικτύων

-  Δυσκολίες εφαρμογής

-  Η ανάπτυξη της επικοινωνίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των
προβλημάτων

-  Μέθοδοι διεργασίας σε ομάδες και συστήματα.

Παράλληλα θα δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη θεμάτων, όπως αυτά θα προκύψουν από τις μικρές και μεγάλες ομάδες που θα δημιουργηθούν, τα οποία θα απασχολήσουν και θα ενδιαφέρουν άμεσα τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σύντομες εισηγήσεις από τους συντονιστές του εργαστηρίου. Έμφαση όμως θα δοθεί στην ενεργή συμμετοχή των μελών του εργαστηρίου και στην αξιοποίηση της ομάδας σε Ολομέλεια, στις Ομάδες Εργασία και, στις Ομάδες Εισαγωγής, όπου θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και επιπρόσθετα στην αξιοποίηση της ομάδας ως μέσο και σκοπό για την ενίσχυση των δικτύων.

Στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν 45 εκπαιδευτικοί και από τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης. Τονίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι δηλώσεις συμμετοχών θα αποστέλλονται πραγματοποιούνται στο φαξ 2341075312 του ΝΗΡΕΑ ή στο e-mail nireas@kpnireas.gr. Η προθεσμία συμμετοχών είναι έως την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014.

Η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ θα πραγματοποιήσει το εργαστήρι στο χώρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς (Μητροπόλεως 11, 3ος όροφος), στις 06 και 07 Μαΐου 2014 και ώρες 09:30 – 14:00.

Επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς το πρόγραμμα (10 % απουσίες) και να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.