Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Έκθεση αγιογραφίας- φαγιούμ Σταματούλας Καλογιάννη στην ΤΕΧΝΗ

Έως τις 31 Μαρτίου 2014 θα φιλοξενείται στην "Τέχνη" Κιλκίς η έκθεση φαγιούμ-αγιογραφίας με τίτλο "Τέχνη από καρδιάς..." της Σταματούλας Καλογιάννη, αγιογράφου και ζωγράφου από το νησί της Αλοννήσου των Β. Σποράδων.
Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει πέρα από τη νησιώτικη αγιογραφία, ένα σπάνιο είδος ζωγραφικής τεχνικής, αυτό του φαγιούμ, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Ειδικότερα, τα φαγιούμ πήραν το όνομά τους από μια περιοχή της Αιγύπτου, δυτικά του Νείλου, το Φαγιούμ, όπου βρέθηκαν πολλά μνημεία και αγάλματα του 4ου π.Χ. αι. και πάνω από 600 προσωπογραφίες (πορτρέτα) νεκρών πάνω σε ξύλο. Κύρια χαρακτηριστικά των νεκρικών αυτών πορτρέτων ήταν η μετωπική στάση, τα αμυγδαλωτά μάτια, οι μεγάλες κόρες, η εξαίρετη έκφραση, η φυσικότητα, αλλά και ο ρεαλισμός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 11 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα "Κούρος Ευρωπού" της "Τέχνης" Κιλκίς. Την παρουσίαση των έργων της κ. Καλογιάννη σε ό,τι αφορά το είδος των φαγιούμ έκανε η Μαίρη Σαραντοπούλου, ζωγράφος - απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ από την πλευρά του ο θεολόγος και συνταξιούχος λυκειάρχης Κωνσταντίνος Βαστάκης αναφέρθηκε στις αγιογραφίες της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2014.

'Ωρες λειτουργίας καθημερινά από 10π.μ.-12μ και 4-8μ.μ. Σάββατο 10π.μ.-4μ.μ.

Βιογραφικό
Η Σταματούλα Καλογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλόννησο. Από παιδί μαγευόταν από τα χρώματα και τις εικόνες και με την φαντασία της ταξίδευε σε κόσμους ονειρικούς.

Τις πρώτες της γνώσεις έλαβε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Βόλου και στη σχολή αγιογραφίας "Δια χειρός" της Ι. Μητροπόλεως Βόλου καθώς και στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας και ζωγραφικής.

Σήμερα ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην Αλόννησο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.