Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Δραστηριότητες Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς

100 χρόνια Σέρρες
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς ύστερα από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών, συμμετείχε στην επετειακή παράσταση του Λ.Ε.Σ. με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων ελευθερίας της πόλης των Σερρών και συμπλήρωσης 56 χρόνων λειτουργίας του Λ.Ε.Σ. με θέμα «Η συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της περιοχής μας, 1957-2013». Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Τ.Ε.Ι. Σερρών το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7:00 μ.μ. Συμμετείχαν στην επετειακή παράσταση το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσ/νίκης καθώς επίσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλαμπούρου Νιγρίτας Σερρών. Όλοι οι σύλλογοι παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας. 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι χορευτικές ομάδες όλων των αποστολών μαζί με τα Δ.Σ. μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Λ.Ε.Σ. όπου πραγματοποιήθηκε και το καθιερωμένο τραπέζι – γλέντι. Εκ μέρους του Δ.Σ. ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη φιλοξενία του Λ.Ε.Σ. Ευχαριστούμε πολύ και χρόνια πολλά με χορό και αγάπη!

Εκδρομή στην ΟχρίδαΤο Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην Οχρίδα και σας προσκαλεί σε μία μαγευτική διαδρομή. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 – Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη εκδρομή θα σας παρακαλούσαμε να επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Λ.Ε.Κ. (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία) στο τηλ: 2341027684 (Δευτέρα έως και Παρασκευή) 6-8 μ.μ.

Λίγα λόγια για την Οχρίδα:
Η Οχρίδα συναντάται και Αχρίδα, είναι μία από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά πόλεις της περιοχής των Σκοπίων. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα των Σκοπίων.

Η Αχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στα Σκόπια. Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Ιδρύθηκε την εποχή του Χαλκού από τον Κάδμο με το όνομα Λυχνίδα ή Λυχνιδός. 

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις και αποτέλεσε, κατά τους ιστορικούς τη Βόρειο Ακρόπολη του Ελληνισμού. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Αχρίδα έγινε σημαντικό επισκοπικό κέντρο και αποτέλεσε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της χριστιανικής και ελληνικής παιδείας στους σλαβικούς πληθυσμούς της περιοχής. 

Το 17ο αιώνα ο Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει ότι οι χριστιανοί κάτοικοί της είναι κυρίως Έλληνες (μεταξύ των οποίων και πολλοί Βλάχοι) και δευτερευόντος Βούλγαροι. 

Οι κάτοικοι της Αχρίδας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σημαντικότερος αγωνιστής ήταν ο Σωτήριος Σγάλης που πολέμησε στο σώμα του Φαβιέρου, καθώς και ο Τσάλης που βρέθηκε στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Σήμερα στην Οχρίδα βρίσκεται η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος που υπάγεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.