Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση στην Παιονία με θέμα τη «Νεολαία»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση υλοποιήθηκε στο Παράρτημα του ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς στο Πολύκαστρο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από την ομάδα «Νέοι Εν Δράσει» στα πλαίσια του Σχεδίου «Ενεργή Συμμετοχή & Ευαισθητοποίηση Νέων» της περιοχής Παιονίας.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση κυρίως των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων -γονέων και εκπροσώπων τοπικών οργανισμών και συλλόγων, για τους στόχους του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και ειδικότερα την έρευνα με θέμα «Ενδιαφέροντα & Ανάγκες της Νεολαίας» που υλοποιήθηκε στην περιοχή της Παιονίας από την ομάδα. Τις εισηγήσεις της εκδήλωσης ανέλαβαν εκ μέρους της ομάδας τα μέλη: Ελένη Λιπάνη, Κατερίνα Κιόση και Αναστασία Τραϊανού.

Οι εισηγήτριες ενημέρωσαν το κοινό για τους στόχoυς του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, τόνισαν την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά, εξήγησαν τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τους τοπικούς φορείς στον μελλοντικό προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών αλλά και στη λήψη σοβαρών αποφάσεων εκ μέρους τους –τόσο για τους ίδιους τους νέους όσο και για την τοπική κοινότητα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους νέους στο πλαίσιο της έρευνας, σε αριθμούς και ποσοστά με σκοπό να αποτυπωθούν ίσως περισσότερο στις μνήμες των παρευρισκομένων. 

Τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν από την έρευνα έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το νεανικό κοινό της περιοχής Παιονίας, όπως: εν έτη 2013, το 44% των νέων που κατοικούν στην Παιονία είναι άνεργοι, ένα πολύ μικρό ποσοστό (3%) των νέων ασχολείται με τη γεωργία ενώ το 18% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι το 11% των νέων της περιοχής Παιονίας εγκατέλειψε πρόωρα το σχολείο ενώ το 32% είναι απόφοιτοι Λυκείου και μόλις το 9% είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου. Ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άρνηση των νέων για ενεργή συμμετοχή στα κοινά και ενασχόληση με την πολιτική καθώς επίσης ότι μεγάλο ποσοστό διατηρεί στάση αδιαφορίας απέναντι στους μετανάστες. 

Γενικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η σημερινή νεολαία ενδιαφέρεται για τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ δεν επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο για εθελοντικές δράσεις. 

Το Διαδίκτυο αποτελεί το πρωταρχικό ενδιαφέρον των νέων για ενασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους ενώ παρά τον νεανικό ενθουσιασμό της ηλικίας το νεανικό κοινό δεν παύει να αγχώνεται για το μέλλον του και να δυσανασχετεί με την οικονομική κρίση.

Έπειτα από την πλήρη αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας, οι εισηγήτριες επεσήμαναν ότι οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν ενδιαφέρον καθώς έθεταν ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, τα προνόμια που μπορεί να αποκομίσουν μέσω της χρήσης της κ.ά. 

Το γεγονός αυτό ευχαρίστησε την ομάδα «Νέοι Εν Δράσει» γιατί απέδειξε πως η έρευνα στάθηκε η αφορμή στο να γίνει μια πολύ σύντομη αλλά σημαντική ενημέρωση των νέων- καθώς επίσης και για αύξηση της κριτικής τους σκέψης και ικανότητας μέσω των ερωτημάτων που τέθηκαν.

Την εκδήλωση νεολαίας τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Παιονίας κ.Σιονίδης Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους και να ενημερωθεί για τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των νέων της Παιονίας. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε νεανικό κοινό της περιοχής και εκπρόσωποι συλλόγων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιμορφωτική Κιλκίς εκπροσώπησε η κα Τάμμυ Ιωσηφίδου (Διευθύντρια Κατάρτισης) η οποία ενημέρωσε το νεανικό κοινό για τα διαθέσιμα προγράμματα κατάρτισης (με έμφαση στο γνωστό Voucher) που απευθύνονται σε νέους. 

Μετά τη λήξη της ενημερωτικής εκδήλωσης μοιράστηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο (προϊόν) που δημιούργησε η ομάδα, για την διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα της περιοχής.

Η ομάδα «Νέοι Εν Δράσει» εύχεται πως η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για υλοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον στην περιοχή της Παιονίας –εκδηλώσεων που θα έχουν στόχο την ενεργή συμμετοχή των νέων πολιτών, τη συμμετοχή στα κοινά και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού. 

 Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στα sites του Δήμου Παιονίας και του εκπαιδευτικού κέντρου Επιμορφωτική Κιλκίς- φορείς που υποστήριξαν το πρόγραμμα σε ότι αφορά την προβολή και διάδοση: www.municipalityofpaionia.gr & www.epimorfotiki.gr, http://epimorfotikikilkis.blogspot.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.