Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Διευκρινήσεις για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2012

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2012, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση των δικαιούχων που στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από κτηνοτρόφους, ανακοινώνει τα ακόλουθα.
Με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, εξευρέθηκαν οι επιπλέον πόροι και έγιναν οι πληρωμές της περιόδου 2011 (μέσα στο 2012) ενώ οι πληρωμές για την περίοδο 2012 (μέσα στο 2013) ανήλθαν σε περίπου 123,7εκ. ευρώ με ποσό ένταξης δικαιούχων 130 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση, με την έγκριση του ΠΑΑ 2007-2013, ήταν 445 εκ. ευρώ και τα προβλήματα προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται κάθε χρονιά από το 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός 845 εκ. € περιλαμβάνοντας και την τελευταία προκήρυξη (130 εκ. € 2012). 

Για την υπέρβαση αυτού του ορίου ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του 2012 είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η επιλογή να καταβληθούν άμεσα τα εγκεκριμένα 130 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα ήταν η ενδεδειγμένη γιατί διευκολύνθηκαν με την προκαταβολή και την εξόφληση να αποκτήσουν τις αναγκαίες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδοποίησαν χθες προφορικά ότι στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης για την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν επιπλέον ποσά. Εν αναμονή και της έγγραφης έγκρισης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ προετοιμάζονται για την πληρωμή των υπολοίπων διαφορών σε δικαιούχους και επιλαχόντων δικαιούχων. 

Με την αποστολή της έγγραφης ειδοποίησης από την Επιτροπή, θα τροποποιηθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα ειδοποιηθούν και οι δικαιούχοι για το χρονικό διάστημα της πληρωμής εξόφλησης, το οποίο θα είναι εύλογο μετά τη λήψη της έγκρισης από την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.