Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Καρύδια: Θρεπτικά, αλλά με πολλές θερμίδες

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Eίναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως μαγνήσιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα καρύδια συγκεκριμένα έχουν όλες τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία και επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών – όπως και οι άλλοι ξηροί καρποί –καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα "καλά" λιπαρά οξέα,τα οποία περιέχονται στο ελαιόλαδο, κατά κύριο λόγο, και προστατεύουν από παθήσεις του καρδιαγγειακού και του κυκλοφοριακού συστήματος, καθώς και από διάφορους τύπους καρκίνων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρύδια περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, σε αντίθεση με την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Πολύχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την LDL –χοληστερόλη, την "κακή" χοληστερόλη, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όσον αφορά στην κατανάλωση καρυδιών, 40-50 γρ την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και ολική χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αρκεί η πρόσληψη καρυδιών να μην οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης των ημερήσιων θερμίδων και κατά συνέπεια σε αύξηση βάρους.

Ένα τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση καρυδιών στη διατροφή μας, αλλά να μην πάρουμε βάρος είναι να αντικαταστήσουμε κάποια τρόφιμα, υψηλά σε λιπαρά οξέα, ίσως και σε αλάτι (πατατάκια, γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά) με 8-10 καρύδια καθημερινά. Τα τελευταία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες,στο γιαούρτι ή στο γάλα μαζί με δημητριακά, αντί για κάποιο επιπλέον κρουασάν ή μπισκότο ή να χρησιμοποιηθούν ως δεκατιανό ή απογευματινό μαζί με φρούτα ή σκέτα ή ακόμη σε συνδυασμό με λίγο μέλι.


Σε οποιαδήποτε επιλογή θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα, ώστε να αποκομίσουμε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης καρυδιών,χωρίς να προσθέτουμε υπερβολικές θερμίδες στην καθημερινή μας δίαιτα.







* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον, ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε κάτι που κάνη καλό στην υγεία μας. Ασημένια Σ'ευχαριστούμε.
    Τάσος Χινιτίδης Κιλκίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.