Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αγαθοπούλου: "Η Κυβέρνηση αντί να προσλάβει, απολύει εξειδικευμένο προσωπικό στο Θεραπευτήριο Άγιος Παντελεήμονας σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς"

Με ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναδεικνύουν τα υπάρχοντα προβλήματα στο Θεραπευτήριο Άγιος Παντελεήμονας, το οποίο αποτελείται από τέσσερις δομές μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και παράρτημα στο Κιλκίς.
Ειδικότερα για το παράρτημα του Κιλκίς, επισημαίνεται ότι λειτουργεί μόνο με νοσηλευτικό προσωπικό μετά την κατάργηση της θέσης του φυσιοθεραπευτή και των δύο κοινωνικών λειτουργών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο κτήριο στο Κιλκίς, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής του και τις προβλέψεις του υπουργείου για τη μελλοντική στελέχωσή του.

Η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου δήλωσε σχετικά:

«Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και απαιτείται αυξημένη προνοιακή κάλυψη του πληθυσμού, το Υπουργείο αντί να μεριμνήσει για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, προχώρησε σε διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στην παροχή υπηρεσιών των περιθαλπομένων του Θεραπευτηρίου.

Καθημερινά πληθαίνουν οι αποδείξεις του οργανωμένου σχεδίου τους για τη διάλυση της δημόσιας υγείας και τη δημιουργία ασθενών και πολιτών δύο ταχυτήτων. Από την πλευρά μας, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και υγεία για όλους! Όλοι μαζί μπορούμε!».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Οι πολιτικές νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης έχουν και είχαν πάντα καταστροφικό αντίκτυπο πάνω στα κρίσιμα για την κοινωνία πεδία της φροντίδας και της πρόνοιας. Στον βαθμό που το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών παρέχεται συνήθως από δημόσιες δομές, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνουν ότι η μόνη πολιτική που επιφυλάσσουν για την πρόνοια οι πολιτικές λιτότητας είναι η υποχρηματοδότηση, η απαξίωση και η παράδοση στον ιδιωτικό τομέα των ευαίσθητων αυτών υπηρεσιών, που εκ φύσεως δεν συμβαδίζουν με την κερδοσκοπική λειτουργία.

Ειδικά σε περιόδους κρίσης και έντασης των ανισοτήτων και της φτώχειας, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύει κατά το μέγιστο δυνατό τις σχετικές υπηρεσίες και υποδομές προς τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς.

Στην Θεσσαλονίκη στεγάζεται και λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους προνοιακούς φορείς της χώρας, το Θεραπευτήριο Άγιος Παντελεήμονας, με τέσσερις δομές μέσα στην πόλη αλλά και παράρτημα στο Κιλκίς, αφού τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στην δύναμή του και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Κιλκίς (ΦΕΚ 228/2-11-2011). Παρέχει, έτσι προνοιακές υπηρεσίες που καλύπτουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας από όλη την Βόρειο Ελλάδα. Το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων στις δομές που διαθέτει το Θεραπευτήριο είναι 147, ενώ ο αριθμός των περιθαλπόμενων σήμερα ανέρχεται στα 376 άτομα (Κλειστής και Ανοικτής περίθαλψης).

Σε αυτές τις κοινωνικές συνθήκες, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και απαιτείται αυξημένη προνοιακή κάλυψη του πληθυσμού, το Υπουργείο δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για προσθήκες εξειδικευμένου προσωπικού (Ιατρικό, Παραϊατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό). Αντιθέτως, με την ψήφιση του Ν. 4024/2011 (εδ. α, παρ.1, αρθ. 33) προχώρησε σε διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στην παροχή υπηρεσιών των περιθαλπομένων του Θεραπευτηρίου.

Για του λόγου το αληθές, το παράρτημα του Κιλκίς λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με νοσηλευτικό προσωπικό, μετά την κατάργηση των θέσεων φυσιοθεραπευτή και δύο κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούσαν στο ίδρυμα.

Είναι, επίσης, ενδεικτική η λειτουργία της Μονάδας κατά τις απογευματινές βάρδιες, όπου 14 εργαζόμενοι από το Νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου για 376 περιθαλπόμενους. Στην νυκτερινή βάρδια, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους 7 εργαζόμενους για 376 περιθαλπόμενους. Δηλαδή σε κάθε νοσηλευτή ή βοηθητικό αντιστοιχούν 53,7 άτομα.

Να σημειωθεί επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέου κτηρίου στο Κιλκίς, για να στεγάσει τις υπάρχουσες δομές του εκεί παραρτήματος, με προδιαγραφές κέντρου αποκατάστασης περί των 80 κλινών, το οποίο φυσικά μετά την αποπεράτωσή του θα χρειαστεί να στελεχωθεί κατάλληλα.

Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει αναφορικά με τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυκτερινά των εργατοϋπαλλήλων του Θεραπευτηρίου. Δεν τους έχουν καταβληθεί τα σχετικά επιδόματα επί έξι μήνες (από 1/1/2013 έως 30/6/2013), καθώς η απαραίτητη ανάληψη δαπάνης δεν έγινε εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, σήμερα να κινδυνεύουν να χαθούν δεδουλευμένα και επιδόματα μηνών για το σύνολο του προσωπικού. Αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληρωμή των επιδομάτων αυτών για του υπόλοιπους μήνες.

Τέλος, σοβαρό πρόβλημα συνιστά η έλλειψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, κατά παράβαση του άρθρου 8 (§ 2) του Ν. 3850/2012. Η θέση μόνιμης Ιατρού είναι μεν καλυμμένη, ωστόσο αυτή προσφέρει υπηρεσίες σε άλλο χώρο ως αποσπασμένη με αποτέλεσμα η απουσία της για μεγάλο χρονικό διάστημα από το Θεραπευτήριο να δημιουργεί μεγάλο κενό. Ενώ γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς, προκύπτουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις κ.α.

Παράλληλα, σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια στην μονάδα του «Άγιου Παντελεήμονα», πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι με μεγάλο μέρος των αποθεματικών του ιδρύματος “κουρεύτηκε” κατά την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) το 2012, με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί σοβαρό κενό στα οικονομικά του ιδρύματος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Σκοπεύουν να προβούν σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Ν. 4024.2011, επαναφέροντας τις καταργούμενες οργανικές θέσεις του Θ.Χ.Π.Θ. «Ο Άγιος Παντελεήμων» και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρωση, το συντομότερο, των θέσεων αυτών; 


Εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση προσωπικού μέσω του τεχνάσματος της κατάργησης προνοιακών δομών και διαθεσιμότητας – κινητικότητας που οδηγεί τελικά σε απολύσεις, όπως μέχρι τώρα έχει συμβεί σε πολλούς άλλους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί αυτό το ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας που εξακολουθεί να παρέχει το ελληνικό κράτος; 

Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσουν την άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων, από 1/1/2013, δεδουλευμένων αποδοχών και επιδομάτων και την διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Θεραπευτηρίου; 

Με ποιες άμεσες ενέργειες θα ελέγξουν το θέμα και τους λόγους της απουσίας ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και θα φροντίσουν για την άμεση κάλυψη των αντίστοιχων θέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων; 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποπεράτωσης του νέου, υπερσύγχρονου κτηρίου στο Κιλκίς για τη μεταστέγαση του εκεί παραρτήματος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την παράδοσή του; Τι πρόβλεψη υπάρχει για τη μελλοντική στελέχωσή του ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία;

Οι ερωτώντες βουλευτέςΧαραλαμπίδου Δέσποινα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Ιωάννης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)
Γαϊτάνη Ιωάννα
Κουράκης Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου