Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η Φιλυριά Παιονίας τίμησε τα θύματα της

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες Φιλυριώτες του Πόντου, την Κυριακή 15-09-2013 στην Φιλυριά Παιονίας.
Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων στην πλατεία του χωριού.

Το στεφάνι του Πολιτιστικού συλλόγο Φιλυριάς, κατέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου Παυλίδης Χρήστος.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φιλυριάς, βαθιά συγκινημένος έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλα τα παιδιά του συλλόγου. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας τόνισε πως η συγκίνηση ήταν διάχυτη και έδωσε και εκείνος με τη σειρά του τα συγχαρητήρια του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλυριάς για την ωραία και πολιτισμένη εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε υπό την σκηνοθεσία του Καρυπίδη Βασίλειου και της Μακρίδου Μαγδαλινής, με τις κοπέλες του συλλόγου ντυμένες στα μαύρα, να είναι γύρω από το Μνημείο των Σφαγιασθένων και να απαγγέλουν ποίημα του Σταύρου Μακρίδη. Την απαγγελία ξεκίνησε η αντιπρόεδρος του συλλόγου Κεσίδου Χαρίκλεια και συνέχισαν τα κορίτσια του χορευτικού Τσακρακίδου Ραχήλ, Τσαγιαννίδου Δήμητρα, Τσακρακίδου Σοφία και Τερεκίδου Όλγα.

Ο Ελευθεριάδης Νικόλαος, μίλησε για τα Ιστορικά γεγονότα του 1920 και το χορευτικό του συλλόγου έκλεισε την εκδήλωση με 2 συμβολικούς χορούς για την ημέρα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν μοιρολόγια που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Στο τέλος οι γυναίκες του χωριού κέρασαν τον κόσμο, από τα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει.

Την εκδήλωση εκτός του Δήμαρχο Παιονίας κ. Λαπόρδα Αθανάσιο, τίμησαν με την παρουσία τους και η Αντιδήμαρχος Λιακοπούλου Ελένη, η Αντιδήμαρχος Παλάνη Μαρία, ο σύλλογος της Γερακώνας καθώς και ο σύλλογος Ποντίων Δυτικού Πέλλας.

Το μνημόσυνο όπως τόνισε στην αρχή της εκδήλωσης η Μυροφόρα Αντωνιάδου, πραγματοποιείτε περισσότερο από 50 χρόνια στη Φιλυριά, από τους συγχωριανούς Στέργιο Τσαγιαννίδη, Μαρία και Αναστασία Αντωνιάδου, συγγενείς των θυμάτων.

Φωτογραφίες: Μαρία Τσαλδάρη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.