Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Επιστροφή από τις διακοπές : οργάνωση εκ νέου της διατροφής μας

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς τελειώνουν. Γευτήκαμε τη θάλασσα και τον καλοκαιρινό ήλιο, φάγαμε τα ψαράκια μας, ήπιαμε το κρασάκι μας και τις δροσιστικές μπυρίτσες μας, γλυκάναμε τον ουρανίσκο μας με τα απολαυστικά παγωτά και τώρα αυτό που απομένει είναι να επιστρέψουμε στη βάση μας και να οργανώσουμε εκ νέου τη διατροφή μας. Σε μια καλύτερη βάση πιο υγιεινή και ισορροπημένη.
Αρχικά, καλό θα ήταν να κάνουμε μια λίστα με ψώνια στο σούπερ μάρκετ και στο κοντινότερο οπωροπωλείο. Για να εφοδιάσουμε το ψυγείο μας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Για να φτιάξουμε δροσιστικές σαλάτες και φρουτοσαλάτες και να μαγειρέψουμε νόστιμα λαχανικά εποχής, όπως φασολάκια, μελιτζάνες, ιμάμ και γεμιστά. 


Ένα δεύτερο βήμα στην οργάνωση της διατροφής μας είναι η καλή ενυδάτωση. Ο ήλιος, η ζέστη και το αλκοόλ μας αφυδάτωσαν , οπότε αυτό που απομένει είναι να αρχίσουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες εμφιαλωμένου νερού ή καλύτερα νερού φίλτρου, αλλά και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η ισορροπία των υγρών του σώματος μας, θα νιώσουμε καλύτερα και θα μπορέσουμε να αποδώσουμε καλύτερα στο καθημερινό πρόγραμμα εργασιών ,αλλά και της μελέτης μας.

Ένα τρίτο βήμα στην οργάνωση της διατροφής μας είναι το σωστό πρωϊνό, τα μικρά συχνά γεύματα ,οι μικρές ποσότητες φαγητού, το καλό μάσημα της τροφής, το ήρεμο και καθαρό περιβάλλον, κυρίως όταν προσλαμβάνουμε τα γεύματά μας και η αποφυγή των ‘’κακών’’ λιπαρών σε όλα τα γεύματα της ημέρας μας.

Από ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας δραστήριος τρόπος ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται .Όπως ένας ευχάριστος πρωινός ή απογευματινός περίπατος, ένα ελαφρύ τρέξιμο, ένα οργανωμένο πρόγραμμα στο γυμναστήριο με pilates ή yoga ή με βάρη, μια βόλτα στην πόλη με ποδήλατο και ότι τέλος πάντων μας ευχαριστεί, θα μπορούσε να μπει καθημερινά στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα ή 3-5 φορές ανά βδομάδα.

Είναι αυτονόητο ότι ,η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα αποτελούν το ‘’εισιτήριο’’ για μια καλή υγεία και μακροζωία, με την προϋπόθεση ότι έχουμε εκπαιδεύσει το μυαλό μας να χειρίζεται το άγχος ,που μας ταλαιπωρεί καθημερινά και έχουμε απαλλάξει την ψυχή μας από κάθε ίχνος κακίας, πονηριάς και καχυποψίας. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπουμε στην αγάπη να εισχωρήσει μέσα μας και να τα μαγέψει όλα με τον δικό της μοναδικό τρόπο.


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.