Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ-ΝΕΤ: Παραλογισμός, υποκρισία και χυδαιότητα χωρίς όρια!

Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Η χώρα δεν μπορεί να «ξεμπλοκάρει», καθώς ο βαθμός αποτελεσματικότητας των κυβερνώντων είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Αυτό, οδηγεί με τη σειρά του σε λάθη στρατηγικής. Τα τελευταία σε συνδυασμό με άστοχα μέτρα πολιτικής δημιουργούν ένα εκρηχτικό μενού, που ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσει. Όλο αυτό το κενό καλύπτεται από ένα ιδιότυπο αυταρχισμό που συγκυβερνά με την υποκρισία και τη γλωσσολαγνεία.

Αντί λοιπόν να αρχίσουν οι «σοφοί» μας αιρετοί άρχοντες από το κραυγαλέα αυτονόητο, με σκοπό το συμμάζεμα των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, προτιμούν τις, λεγόμενες από τους ίδιους, ανώδυνες για τα κόμματά τους λύσεις.

Έτσι, αντί να ενδιαφερθούν για τη μείωση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που θα εξασφάλίζε στη χώρα έως 2,5 δις ευρώ έσοδα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας ή αντί να εξαλείψουν το παρεμπόριο, που αφορά ένα τζίρο 20 δις ευρώ κατά την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) –ο οποίος μεταφράζεται σε απώλεια ΦΠΑ 4 περίπου δις ευρώ– και αντί τέλος να ασχοληθούν σοβαρά με τη φοροδιαφυγή που αφορά 54 δις ευρώ εισοδήματα κάθε έτος, ασχολούνται με θεραπείες ΕΡΤ-ΝΕΤ, τύπου ασπιρίνης.

Γιατί κλείνει η ΕΡΤ-ΝΕΤ; Γιατί απλούστατα υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Ας ρωτηθεί αρχικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κος Βενιζέλος, πρώην προϊστάμενος της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (1995-6). Τι έκανε αυτός και οι όμοιοί τους –όπως και τα διοικητικά συμβούλια των δικών τους ανθρώπων– για να σώσουν την ΕΡΤ-ΝΕΤ; Γέμιζαν απλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης με ανούσιες δαπάνες, ικανοποιώντας με δυσθεόρατους μισθούς την ηγεσία των κρατικών ΜΜΕ, της δικής τους φυσικά πολιτικής πελατείας.

Τι κάνει τώρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι πέριξ αυτού στη κυβέρνηση; Τα ίδια ακριβώς, τοποθετώντας σε άλλες Δημόσιες επιχειρήσεις εγκάθετους –πλην εξαιρέσεων– των πολιτικών τους γραφείων, άσχετους με το αντικείμενο και χωρίς γνώσεις διοίκησης, αλλά πιστούς οπαδούς (Βλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης). Όλοι τους αυτοί ζουν για ένα, όχι ιδιαίτερα αξιοκαταφρόνητο, χαρτζιλίκι!

Αν δεν ήταν η τρόικα, ούτε που θα νοιάζονταν οι βαρόνοι της πολιτικής μας για τα ελλείμματα των Δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο του παραμάγαζου των γραφείων τους. Ακριβώς έτσι λειτούργησαν και στην περίπτωση της ΕΡΤ-ΝΕΤ. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει το παρελθόν τους, όπως και ο ρόλος της «τίμιας πόρνης», που παίζουν σήμερα κάποιοι, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης της κρατικής τηλεόρασης-ραδιοφώνου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μια πρωτόγονη αρχή στην ΕΡΤ-ΝΕΤ: «Πονάει χέρι, κόψει χέρι». Αν η ΕΡΤ-ΝΕΤ έχει διαχειριστικό πρόβλημα, τότε αυτό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια όλων των εργαλείων που παρέχει η επιστήμη της διοίκησης και όχι με λεονταρισμούς ή άφθονη υποκρισία.

Ήρθε πια ο καιρός να παρελάσουν όλα τα ονόματα των Υπουργών που, από το 1990, «διοίκησαν» την ΕΡΤ-ΝΕΤ. Να δοθούν επίσης στη δημοσιότητα και οι αυξήσεις που έδωσαν στις «χαρισματικές» ηγεσίες της ΕΡΤ-ΝΕΤ, της δικής τους πολιτικής πελατείας, όπως και τα ελλείμματα που δημιούργησαν. Τέλος να δείξουν μέσα από την θεόπνευστη πολιτική τους, το χυδαίο παιγνίδι που έπαιξαν σε βάρος των εργαζομένων, που με αγωνία έψαχναν επί της εποχής των όποιων υπουργών, δουλειά στα κρατικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.