Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Εισέπραξαν με εικονικά τιμολόγια αγροτών πάνω από 4.900.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας Πέλλας περισσότερες από 350 υποθέσεις απάτης σε βάρος πολιτών στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας.
Σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών, ενός 47χρονου διαχειριστή εταιρείας και αγροτικών συνεταιρισμών, ενός 58χρονου λογιστή και ενός 36χρονου συνεργού τους, κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας περί φορολογίας.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Έδεσσας Πέλλας, προέκυψε ότι ο 47χρονος και ο 58χρονος τουλάχιστον από το έτος 2002 έως το 2012 χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία αγροτών των νομών Ημαθίας και Πέλλας εν αγνοία τους, κατήρτιζαν εικονικά τιμολόγια με εικονικές παραλαβές αγροτικών προϊόντων οικονομικής αξίας δεκάδων χιλιάδων Ευρώ, τα οποία απέκρυπταν στην οικία του 36χρονου. Στη συνέχεια τα υπέβαλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να λαμβάνουν παράνομα μέσω Δ.Ο.Υ. τις προβλεπόμενες επιστροφές φόρου (Φ.Π.Α.) αγροτών.

Σε αστυνομική έρευνα στην οικία του 36χρονου σε χωριό της Ημαθίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός τιμολογίων παράδοσης προϊόντων συμπληρωμένα με στοιχεία αγροτών, καθώς και διάφορα παραστατικά έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα αγροτικών συνεταιρισμών, στους οποίους ήταν διαχειριστής ο 47χρονος.

Στη συνέχεια, στην οικία του 47χρονου σε χωριό της Ημαθίας, καθώς και σε αστυνομική έρευνα των γραφείων της εταιρείας στην οποία είναι διαχειριστής, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος διαφόρων παραστατικών εγγράφων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και μπλοκ με έντυπα εκκαθαρίσεων αγροτικού συνεταιρισμού.

Στα προαναφερόμενα τιμολόγια συνολικά εμφαίνονται τα στοιχεία (357) ατόμων, ενώ μεταξύ αυτών προέκυψε προανακριτικά ότι υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν ασκούσαν και δεν ασκούν το επάγγελμα του αγρότη.

Από το σύνολο των 357 ατόμων που εμφαίνονται στα παραπάνω τιμολόγια, εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ενδεικτικά (11) περιπτώσεις, για τις οποίες προέκυψε ότι έχουν εκδοθεί εν αγνοία των παθόντων εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων συνολικής αξίας (879.142) Ευρώ. Επιπλέον στο όνομα του 36χρονου έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων ύψους (276.247) Ευρώ ενώ στο όνομα συγγενικού προσώπου του 58χρονου προκύπτει ότι έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγροτικών προϊόντων ύψους (230.949) Ευρώ, η νομιμότητα των οποίων καθώς και η συμμετοχή του συγγενικού προσώπου στην υπόθεση ερευνάται.

Η συνολική αξία των αγροτικών προϊόντων που αναγράφεται στα ανευρεθέντα εικονικά - αμφιβόλου νομιμότητας τιμολόγια, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (4.982.163) Ευρώ.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας Πέλλας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των προαναφερομένων, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.