Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Η… τρόικα κόβει το μισθό στους επίορκους

Μια θεσμική αλλαγή στη μισθοδοσία των επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο αμείβονται με το 1/3 ή το 1/4 των αποδοχών τους, πρόκειται να εισάγει σύντομα η κυβέρνηση, τροποποιώντας το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα: την πλήρη διακοπή του μισθού όλων εκείνων των υπαλλήλων που θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία και κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά – κακουργηματικά αδικήματα (πλαστογραφία, απάτη, δωροδοκία, κλοπή, υπεξαίρεση και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας).
Απαραίτητη προϋπόθεση η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα. Στην τροπολογία, θα υπάρξει η πρόβλεψη αναδρομικής επιστροφής των μισθών σε αυτούς που θα αθωωθούν από τη Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα.

Κεδίκογλου: 2.000 οι υπάλληλοι με κακουργηματικές πράξεις
Σύμφωνα με το Έθνος, την τροπολογία – φωτιά για τους επίορκους υπαλλήλους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ ανακοίνωσε ουσιαστικά και τον αριθμό των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που θα «χάσουν» το μισθό αλλά και θα δουν -έστω προσωρινά- την «πόρτα» της εξόδου από το Δημόσιο.

«Ήδη προχωράμε και στις τιμωρίες. Δεν χρειάζεται να τελεσιδικήσει μια περίπτωση. Αν έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σχεδόν 2.000 περιπτώσεις, ήδη βεβαιωμένες».

Και αν κάποιοι από αυτούς τους 2.000 υπαλλήλους δικαιωθούν τι γίνεται; Πάλι την απάντηση την έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Επιστρέφουν. Γι” αυτό έχουμε ξεχωρίσει τα σοβαρότατα αδικήματα, όπου ο εισαγγελέας έχει αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες, δεν είναι δηλαδή κάτι που γίνεται απλώς με μια συκοφαντική κατάθεση ενός κακόβουλου ανθρώπου. Είναι πολύ πιο σύνθετο».

130 μόνιμοι υπάλληλοι με πλαστά χαρτιά στο υπ. Δημόσιας Τάξης
Εκτός των 2.000 ποινικών διώξεων δημόσιων υπαλλήλων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αναμένει να εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός που θα παραπεμφθεί στα Πειθαρχικά συμβούλια με την κατηγορία της πλαστογραφίας, καθώς εκτιμάται ότι ο έλεγχος των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων θα αναδείξει σωρεία πλαστογραφημένων εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντοπιστεί 130 περιπτώσεις μόνιμων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και ένστολοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών.

Οι υποθέσεις στα Πειθαρχικά
Στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, που λειτουργούν πλέον υπό τη νέα τους σύνθεση με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, ελέγχονται 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελέγχονται 450 υποθέσεις.

Μανιτάκης: Οι συνδικαλιστές καλύπτουν τους επίορκους
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» και ενώπιον του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών, τονίζοντας πως με τη στάση τους, να αρνούνται δηλαδή τις απολύσεις στο Δημόσιο, ουσιαστικά καλύπτουν τους επίορκους.

Πίσω από τη γενική και κατηγορηματική άρνηση για απολύσεις «καλύπτονται εκείνοι οι ελάχιστοι δημόσιοι υπάλληλοι που παραβιάζουν ή αγνοούν το νόμο και τα δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα, αδιαφορούν για το καθήκον τους, συχνά ελέω της κομματικής ή κομματικοποιημένης συνδικαλιστικής προστασίας», είπε.

«Σε αργία, με αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή στο Πειθαρχικό»
Όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, «για να τεθεί κανείς σε αργία δεν αρκεί από μόνη της η κίνηση της ποινικής δίωξης ή της πειθαρχικής διαδικασίας. Ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ή εκβιαστική δίωξη, ο νόμος ο ίδιος απαιτεί αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου