Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τι είπε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας για τα μεταλλεία χρυσού Κιλκίς

"Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο δεν χαιρετίζει μια «επένδυση» εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στην Π.Ε. Κιλκίς, αλλά ενώνει τη φωνή της και παίρνει θέση με τους κατοίκους, που αγωνίζονται με απειθαρχία και ανυπακοή για το δίκιο τους και τα δικαιώματα τους. 
Είμαστε πλούσια χώρα, δεδομένου ότι η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου, της χώρας εκτιμάται, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, σε 1,5 τρις ευρώ. Ενώ η αντίστοιχη αξία στην περιοχή μας εκτιμάται σε εκατοντάδες δις ευρώ.

Εύλογο το ερώτημα:

Σε ποιόν ανήκει αυτός ο πλούτος;

Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν;

Προς όφελος ποιας τάξης; Για το κέρδος ή για τον άνθρωπο;

Για μας δεν υπάρχει θέμα τιμήματος.


Οι ιδιώτες μεταλλειοϊδιοκτήτες όλον τον περασμένο αιώνα έδωσαν δείγμα γραφής με την στήριξη των πολιτικών τους υπαλλήλων και κυβερνήσεων, το πώς εννοούν την επιχειρηματική τους δράση, τη δράση της αγοράς: ληστρική, ανορθολογική εκμετάλλευση με συνέπεια τα τεράστια διαχρονικά οικολογικά εγκλήματα, το βιασμό της φύσης και της υγείας των εργαζομένων.

Η συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία στην περιοχή, Μποδοσάκης, TVX, αλλά και η Κορώνεια, η ΠΕΣΙΝΕ, ο Ασωπός, η Πτολεμαΐδα μας στερούν την αυταπάτη ότι θα είμαστε η εξαίρεση! Το κεφάλαιο, η εκμετάλλευση, το κέρδος λειτουργούν αμείλικτα, σε βάρος κατοίκων και περιβάλλοντος. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που στηρίζετε ως στελέχη κομμάτων, που ομνύετε όρκους πίστης στους νόμους και στις αξίες της ελεύθερης αγοράς, του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία πανελλαδικά στήριξε, έγκαιρα προειδοποίησαν ότι οι «επενδύσεις» εξόρυξης χρυσού όπου και να γίνουν δε θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρουν μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οτι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία. Είμαστε αντίθετοι λοιπόν στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στην Π.Ε. Κιλκίς, όπως αντίθετοι είμαστε και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Μέσα από εκδηλώσεις, από ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις στην βουλή και στην περιφέρεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, το ΚΚΕ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, και όχι για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο χέρι μας είναι η πρόταση του Κόμματος να γίνει πραγματικότητα, να γίνει ζωή για μας και τα παιδιά μας. Δική μας, όλων μας και η ευθύνη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.