Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στο στόχαστρο η πολιτική ελίτ

Στο επίκεντρο η καταδικαστική απόφαση εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ιδιωτικός οικονομικός έλεγχος στην Κύπρο και σενάρια αποχώρησης της ΕΚΤ από την τρόικα.
Η είδηση της ποινής οκταετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο αναπαράγεται από μεγάλη μερίδα γερμανόφωνων μέσων. Η αυστριακή εφημερίδαDie Presse σχολιάζει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος ότι «η αθηναϊκή δικαιοσύνη ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με την πολιτική ελίτ», σημειώνοντας: «Ο πρώην κορυφαίος πολιτικός κρίθηκε χθες ένοχος για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και μη δήλωση ενός πολυτελούς ακινήτου. Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο πρώην δυνητικός διάδοχος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στη φυλακή». Η Die Presse σχολιάζει ότι «η σκληρή ποινή για ψευδή δήλωση φορολογικών στοιχείων ταιριάζει στη νέα εικόνα αυστηρότητας έναντι της πολιτικής τάξης» υπενθυμίζοντας την πρόσφατη καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

«Έλληνας πρώην υπουργός πρέπει να πάει φυλακή» σημειώνει η ελβετική Tages Anzeiger και επισημαίνει: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προέβη σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μεταξύ 2006 και 2009. Τώρα πρέπει να πάει στη φυλακή και έχει χάσει και τη βίλα του». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «αργότερα φέτος περιμένει τον Άκη Τσοχατζόπουλο μία ακόμη δίκη εξαιτίας ακόμη βαρύτερων κατηγοριών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Στη φυλακή με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται αυτή την ώρα και η γυναίκα και η κόρη του».

Η Die Welt του Βερολίνου σημειώνει σχετικά ότι «για άλλη μία φορά ένας υψηλόβαθμος πολιτικός στην Ελλάδα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Κατασχέθηκε και η βίλα του πρώην υπουργού Άμυνας».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει ότι είναι «η πρώτη περίπτωση πρώην μέλους υπουργικού συμβουλίου που καταδικάστηκε σε μεγάλη ποινή κάθειρξης» και περιγράφει την τεταμένη ατμόσφαιρα κατά την προσαγωγή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη αίθουσα του δικαστηρίου, με συγκεντρωθέντες να εκτοξεύουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην υπουργού.

«Πρώτες υποχωρήσεις της Λευκωσίας»«Η Κύπρος επιτρέπει την είσοδο οικονομικών ελεγκτών» γράφει σε τίτλο ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη σχετικές ανακοινώσεις στο χθεσινό Eurogroup των Βρυξελλών. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η νέα κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει σε ιδιώτες οικονομικούς ελεγκτές από το εξωτερικό να ελέγξουν τη διαδικασία επιβολής των νόμων ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. (…) Έτσι πληρείται, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μία σημαντική προϋπόθεση ώστε η τρόικα να διαπραγματευθεί με την κυπριακή πλευρά «ταχύτατα» τους υπόλοιπους όρους για ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας τις επόμενες εβδομάδες».

Για «πρώτες υποχωρήσεις της Λευκωσίας» κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, υπενθυμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε επιμείνει ιδιαίτερα στον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη μεγαλόνησο.

Σκέψεις αποχώρησης της ΕΚΤ από την τρόικα;Για σενάρια αποχώρησης της ΕΚΤ από τους κόλπους της τρόικας κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Αφορμή για το δημοσίευμα δίνει ένα σχόλιο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της EKT Γιούργκεν Σταρκ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπου σημειώνει ότι πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες επέδειξαν αλαζονεία και υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την όξυνση της κρίσης, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Σταρκ, την απώλεια της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εμπλοκή της ΕΚΤ στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών επισημαίνοντας ότι «επειδή η Ιρλανδία δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των επιτοκίων, η ΕΚΤ παραιτήθηκε από μέρους των απαιτήσεών της». Επικριτές θεωρούν αυτήν την κίνηση της ΕΚΤ, από καθαρά νομική σκοπιά, παράνομη κρατική χρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνει η SZ, παρά την επίσημη απόρριψη της κριτικής από πλευράς ΕΚΤ, στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν θα έπρεπε η ΕΚΤ να εγκαταλείψει την τρόικα, καθώς «τα προβλήματα βρίσκονται ήδη προ των πυλών». Η SZ αναφέρεται στην αυξημένη πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα νέο κούρεμα χρέους, αυτή τη φορά των επίσημων πιστωτών και σχολιάζει επικαλούμενη τη γνώμη επικριτών ότι μία τέτοια διαγραφή χρέους θα ήταν εντελώς παράνομη».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.