Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Συνταγή για πρωτοχρονιάτικη κουλούρα από την διαιτολόγο μας

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Σε δύο μέρες, το 2012 μας εγκαταλείπει και τη θέση του δίνει στη νέα χρονιά που όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Η γιαγιά, η μαμά, η θεία ετοιμάζονται για ακόμη μια φορά να πάρουν τη θέση τους στην κουζίνα και να ετοιμάσουν την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα. Η κλασσική συνταγή της βασιλόπιτας, η οποία τις περισσότερες φορές μοιάζει με τσουρέκι, παρά την νόστιμη και λαχταριστή της γεύση, κρύβει πολλές θερμίδες (408 kcal/100 gr). Για το λόγο αυτό και επειδή ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να προσέχει την υγεία σας και την ομορφιά σας, σας προτείνω μια πρωτοχρονιάτικη κουλούρα, η οποία μπορεί να πάρει επάξια τη θέση της παραδοσιακής βασιλόπιτας και να συνοδέψει υπέροχα το τσάι σας ή τον καφέ σας. Εύχομαι να μην σας απογοητεύσω! 



Υλικά

· 300 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως

· 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

· Λίγο επιπλέον αλεύρι για ζύμωμα

· 3 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο

· 1 κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ

· 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

· 100 γρ φρέσκο χλιαρό γάλα

· 1 και ¼ τ.φλιτζ χλιαρό νερό

· 3 κ.τ.σούπας στέβια κρυσταλλική 95%

· 1 κ.τ.γλ γεμάτο κανέλα σκόνη

· Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (κατά προτίμηση βιολογικό)

· ½ φακελάκι κρόκο Κοζάνης

· 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή ½ κ.τ.γλ μαστίχα σε σκόνη

· Σουσάμι για το πασπάλισμα

Γέμιση (300 γρ σύκα ξερά,κονιάκ,100 γρ καρύδια χοντροκομμένα,1 κ.τ.γλ κανέλα σε σκόνη, ½ κ.τ.γλ γαρύφαλλο σε σκόνη) 



Eκτέλεση

1. Αρχικά μουλιάζουμε τα σύκα στο κονιάκ για 2 ώρες περίπου. (έχουν σκεπαστεί με το κονιάκ)

2. Ζεσταίνουνε ελαφρώς το γάλα και το νερό.

3. Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο, την στέβια, τον κρόκο Κοζάνης, την κανέλα και το μαστιχέλαιο.

4. Ανακατεύουμε καλά τα παραπάνω υλικά μέχρι να λιώσει η στέβια.

5. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μπέικιν με το αλεύρι, και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των υγρών, προσθέτουμε και την μαγιά.

6. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ,για να μην κολλάει στα χέρια μας.

7. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα σ ’ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

8. Μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ίσα- ίσα για να μπορέσουμε να την ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα του μπολ και να την ξαναζυμώσουμε.

9. Έχουμε πάρει μια φόρμα του κέικ ,την λαδώνουμε ελαφρώς και την αλευρώνουμε.

10. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε.

11. Στη συνέχεια με ένα μικρό πλάστη ανοίγουμε ελαφρά τη ζύμη για να τοποθετήσουμε μέσα το μείγμα της γέμισης.

12. Τυλίγουμε προσεκτικά το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε στη φόρμα.

13. Το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο σε ένα ζεστό σημείο για να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο το περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα εβαπορέ και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 50 λεπτά.

Γέμιση πώς την φτιάχνουμε: Βάζουμε τα μουλιασμένα σύκα μέσα σε ένα μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο από το κονιάκ και τα χτυπάμε να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια.Στη συνέχεια ανακατεύουμε μαζί τα καρύδια ,την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα προσθέτουμε στην ζύμη που έχουμε ανοίξει ελαφρώς με τον πλάστη. 

Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί! 

Καλή Χρονιά και Καλή Επιτυχία!!
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.