Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

«Το ριψοκίνδυνο κόλπο της Ελλάδας»

Αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων διατυπώνει η εφημερίδα Die Welt. Σχολιάζεται η χθεσινή παρουσία Νετανιάχου στο Βερολίνο και η κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο.
«Οι προσφορές της Αθήνας για την επαναγορά των ομολόγων της τελειώνει. Ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν μοιραία» επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt. Το εκτενές δημοσίευμα σημειώνει: «(…)Το όφελος αυτής της ενέργειας είναι αμφιλεγόμενο. Η χρηματοδότησή της γίνεται κεκαλυμμένα με χρήματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Το αν μπορεί (σ.σ. το πρόγραμμα επαναγοράς) να πετύχει παραμένει ακόμη και την τελευταία μέρα της διαδικασίας αβέβαιο. Πολλοί επενδυτές ενδέχεται να μην θέλουν τα προσφερόμενα χρήματα. Ωστόσο αν το σχέδιο αποτύχει η Ελλάδα θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να μείνει –ήδη την ερχόμενη εβδομάδα- χωρίς πρόγραμμα διάσωσης και να ξεκινήσουν οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη βοήθεια προς τη χώρα ξανά από την αρχή. (…)

‘Με βάση τη λογική της αγοράς υπάρχουν μία σειρά λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να μην πετύχει η επαναγορά ομολόγων’, εκτιμά ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deka-Bank. Ναι μεν, μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας υπάρχουν στο μεταξύ πολλά κερδοσκοπικά hedgefunds, τα οποία αγόρασαν τα ομόλογα σε αισθητά χαμηλότερες τιμές και θα μπορούσαν –μέσω της επαναγοράς- να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, τώρα υπάρχει το κίνητρο να στοιχηματίσουν για ακόμη υψηλότερα κέρδη. Οι επενδυτές θα μπορούσαν επομένως να ποντάρουν στο ότι οι τιμές θα ανέλθουν αργότερα στο 50%-60% (σ.σ. της ονομαστικής αξίας των ομολόγων)».

«Η γερμανοϊσραηλινή σχέση παραμένει ιδιαίτερη»
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τις γερμανοϊσραηλινές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει αναφερόμενη στη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Από τη μία επιτρέπει συνειδητά τη συνέχιση του εποικισμού ως μέτρου πολιτικής εκδίκησης, από την άλλη ισχυρίζεται ότι το κτίσιμο προχωρά μόνο σε περιοχές που θα ανήκαν στο Ισραήλ σε περίπτωση ειρήνευσης. Σε αυτό το σημείο, προστίθεται στην κακή πρόθεση, η προσποιητή αφέλεια ότι μπορεί να πείσει με τέτοιες δικαιολογίες. Την ώρα όμως που η γερμανική αποχή (σ.σ. στα Ηνωμένα Έθνη) στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα, οι ισραηλινοί οικισμοί δημιουργούν γεγονότα τα οποία δύσκολα μπορούν να αναστραφούν. Παρόλα αυτά η γερμανοϊσραηλινή σχέση παραμένει ιδιαίτερη» καταλήγει το σχόλιο.

Η Rheinische Post του Ντίσελντορφ εκτιμά ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Γερμανίας έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους και σχολιάζει: «Μόνο οι εξαιρετικά αισιόδοξοι μπορούν να ερμηνεύσουν τις διαφωνίες μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «καθαρά λόγια μεταξύ φίλων» και ως εκ τούτου ως ένδειξη ομαλότητας. Οι θέσεις είναι υπερβολικά αντίθετες. Το Ισραήλ απομονώνεται με την επιθετική εποικιστική πολιτική του. Πολλά εξαρτώνται από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Νετανιάχου είναι εμφανώς αδιαμφισβήτητος ως πρωθυπουργός. Θα μπορούσε όμως να αλλάξει τους κυβερνητικούς του εταίρους (…) και να γίνει πιο πρόθυμος για συμβιβασμούς. Ανεξαρτήτως αυτών, η Γερμανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ – το επιβάλλει η ιστορία. Ωστόσο η πραγματική φιλία έχει άλλο πρόσωπο».

Αβέβαιη η αποκλιμάκωσηΤην όξυνση των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων στην Αίγυπτο σχολιάζει η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μία ταχεία αποκλιμάκωση δεν είναι ορατή. Ο Μούρσι δεν θα λυγίσει ενώπιον της βίας και είναι πιθανό ότι δεν θα ανακαλέσει τα διατάγματά του. Έτσι δεν μπορεί να γίνει διάλογος όσο η μία πλευρά ζητά να μην υπάρχουν προαπαιτούμενα, ενώ η άλλη επιμένει να υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Η αξιοπιστία του Μούρσι δημιουργείται αλλά και πλήττεται από το γεγονός ότι αποπολιτικοποιεί τη δικαιοσύνη και σπάει τους δεσμούς με το παρελθόν».

Για το ίδιο θέμα η αριστερή Tageszeitung του Βερολίνου: « Το μέλλον της χώρας είναι εντελώς ανοιχτό. Αν η αντιπολίτευση αρνείται τη νομιμότητα του προέδρου, ποιος θα αποκτήσει τη νομιμότητα; Και προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους: Τι θα επακολουθήσει αν η αντιπολίτευση μπει ‘επιτυχώς’ στη θέση της; Τώρα πρέπει να φανεί αν μπορούν να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα. Αν όχι, η περαιτέρω κλιμάκωση είναι προδιαγεγραμμένη».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

1 σχόλιο :

  1. Ψηφίζουν τε νέο φορολογικό νομίζοντας ότι θα εισπράξουν λευτά χααχχαχχααχαχαχαχαχαχαχχααχαχαχα Ηρθε η ώρα,αντε να μην πώ τι θα πάρουν.Το τέλος τους πλησιάζει αργά η γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή