Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Εισαγγελική παρέμβαση για το δάνειο ύψους 150 εκατ. € σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών

Εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκάλεσε η καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το 2008, σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς, για την αγορά δημητριακών, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 8264/ 9-12-2008 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού. 
Με έγγραφο, λοιπόν, που εστάλη από την αρμόδια Πταισματοδίκη, που ενεργεί ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται:

α) αντίγραφο της αναφερόμενης απόφασης για τη χορήγηση ατόκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά.

β) αντίγραφα όλων των σχετικών με την ανωτέρω απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κλπ.)

γ) αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (προειδοποιητική επιστολή προστίμου κλπ.).

Το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι κατόπιν της έκδοσης απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Iανουαρίου 2012, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως κρατική ενίσχυση, ασκήθηκε προσφυγή από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΥΠΑΑΤ απέστειλε επιστολές για την καλύτερη αποσαφήνιση του σκεπτικού της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανάκτησης και την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Ταυτόχρονα, από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής που υπέβαλε η Ελλάδα. Παρόλα αυτά και προκειμένου η χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς την Επιτροπή, έχει ήδη ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στις 24 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων και της ανακτητέας ωφέλειας από καθέναν από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.