Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Δηλώσεις Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Σημεία Απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κας Ελένης Μακρή- Θεοδώρου για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: 
Στην κτηνοτροφία απασχολούνται 300.000 εργαζόμενοι «Στη χώρα μας υπάρχουν 103.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 300.000 εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεσθε την αξία αυτού του στοιχείου στη σημερινή πραγματικότητα με την ανεργία να χτυπά κόκκινο. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να αποτρέψουμε το κλείσιμο κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά να δώσουμε τα κίνητρα προκειμένου να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι με την κτηνοτροφία. Άλλωστε, έχουν σπάσει ταμπού του παρελθόντος. Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία δεν έχει την απαξία που χαρακτήριζε άλλες εποχές. Γι’ αυτό, λοιπόν, εργαζόμαστε, για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη δαπάνη σε χρόνο και χρήμα για όποιον θέλει να απασχοληθεί, να επενδύσει στην κτηνοτροφία».

Η κτηνοτροφία μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας «Τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο με τη δημογραφική έκρηξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε χώρες με σημαντικό πληθυσμό, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία, δημιουργούν αυξανόμενη ζήτηση σε ποιοτικά προϊόντα, σε επώνυμα τρόφιμα. Κατά συνέπεια η ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι σήμερα το ζητούμενο. Και η φέτα, ο τζίρος της οποίας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, είναι ένα ισχυρό διαβατήριο για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές».

Προτεραιότητά μας η προώθηση των 1.500 κτηνοτροφικών επενδυτικών σχεδίων
«Χρέος μας είναι, λοιπόν, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. 

Για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταβάλλεται ένας αγώνας δρόμου, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην αξιολόγηση και έγκριση των σχεδίων βελτίωσης που αφορούν και τους κτηνοτρόφους. Από τα επτά χιλιάδες επτακόσια σχέδια βελτίωσης πάνω από χίλια πεντακόσια είναι προτάσεις για επενδύσεις στην κτηνοτροφία, στα οποία δίνουμε προτεραιότητα».

Στην νέα ΚΑΠ θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας «Η ελληνική κτηνοτροφία έχει μέλλον. Είμαι αισιόδοξος. Αυτό το μέλλον θα είναι ευοίωνο ιδιαίτερα μετά το 2014 με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του νέου Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης από το 2014 έως το 2020, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και στην ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου που έχουμε στον αγροτικό τομέα όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Τροποποιούμε το νόμο 4056 σε συνεργασία με τους φορείς των κτηνοτρόφων «Με τον 4056 επιχειρήθηκε η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Η εφαρμογή, όμως, στην πράξη του νόμου δείχνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα σχετίζονται με τη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, στάβλων και μαντριών και την εξέταση των διοικητικών προσφυγών που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ήδη επανεξετάζουμε το σύνολο του νόμου. Πρόσφατα είχαμε συνεργασία και σύμπτωση απόψεων στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. Επεξεργαζόμαστε λύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση και να νομιμοποιηθούν χωρίς την επιβολή προστίμων, σε συνεργασία, βεβαίως, με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είμαστε, βεβαίως, επιφυλακτικοί στην εκδίκαση ενστάσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινοτικές παρατηρήσεις ότι η επιβολή κυρώσεων καλό είναι να μην γίνεται από αιρετούς για ευνόητους λόγους».

Νομιμοποίηση πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων, παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων υπηρεσιών
«Όσον αφορά στα λεγόμενα πρόχειρα καταλύματα ζώων, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δηλαδή, που αποτελούνται από υλικά όπως είναι: πέτρες, ξύλα, τσιμεντόλιθοι, κλαδιά, λαμαρίνες και εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους γινόμαστε και εμείς το τελευταίο διάστημα αποδέκτες παρατηρήσεων ότι κάποιες υπηρεσίες επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο καταστρατηγώντας επί της ουσίας το πνεύμα του νόμου. Γι’ αυτό το λόγο και επικοινώνησα χθες με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών, τον κ. Αμοργιανιώτη και το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας, τον κ. Αλεξιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει και σχετική εγκύκλιο. Στόχος του νομοθέτη, αλλά και βούληση της Κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και η νομιμοποίηση των υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων με μείωση του κόστους αδειοδότησης. Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης είναι ευπρόσδεκτες όλες οι προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».

Στον ένα μήνα η αδειοδότηση των πρόχειρων καταλυμάτων «Όσον αφορά στην πρόταση για την αδειοδότηση των πρόχειρων καταλυμάτων να αρκεί η προσκόμιση του χαρτογραφικού του ΟΣΔΕ, θα έλεγα ότι δεν μπορεί να είναι επαρκές στοιχείο, διότι δεν μας δίδει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία σταβλική εγκατάσταση από οικισμούς, ξενοδοχεία ή πηγές. Θυμίζω, όμως, ότι για τα πρόχειρα καταλύματα δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, ο χρόνος αδειοδότησης μειώνεται στον έναν από τους τρεις μήνες που απαιτούνται για τις άλλες κατηγορίες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ δεν απαιτείται περιβαλλοντική άδεια για εγκαταστάσεις έως τετρακόσια αιγοπρόβατα, εκτός περιοχών NATURA, σύμφωνα με τον 4014/2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.