Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Κακώσεις του προσώπου

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Το τραύμα αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 40 ετών και προκαλεί παρατεταμένη νοσηρότητα και ανικανότητα, που υποχρεώνει νέους ανθρώπους να αποκοπούν από την παραγωγική διαδικασία για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα κατάγματα του προσώπου αποτελούν το 25% των κακώσεων της κεφαλής και η πλεονότητά τους αφορά νέους άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Την τελευταία εικοσαετία τα αυτοκίνητα βελτιώνονται συνέχεια σε ζητήματα ασφάλειας. Έχει καθιερωθεί η χρήση προστατευτικών μέσων και επιβάλλονται όρια ταχύτητας και κατανάλωσης αλκοόλ. 


Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των τροχαίων ατυχημάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Η μείωση αυτή, ωστόσο, συνοδεύτηκε από αύξηση των βίαιων συμπλοκών και των αθλητικών ατυχημάτων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τροχαία συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη αιτία τραυματισμών του προσώπου.

Τα τραύματα του προσώπου δύναται να είναι αθλητικά, από απλή πίεση, από βίαιη συμπλοκή, από τροχαίο ή πτώση από μεγάλο ύψος και από πυροβόλο όπλο.

Τα συχνότερα κατάγματα του προσώπου σε τροχαία ατυχήματα είτε ξυλοδαρμούς είναι τα κατάγματα των οστών της μύτης, λόγω της προεξέχουσας θέσης της. Η μύτη διογκώνεται και παραμορφώνεται. 


Εμφανίζονται δυσχέρεια της αναπνοής και αιμορραγία από τη μύτη. Το ρινικό διάφραγμα μπορεί να παρεκτοπισθεί. Ενίοτε είναι δυνατόν να διαπιστωθούν οι επιπλοκές λόγω συλλογής αιματηρού υγρού και επιμόλυνσης του διαφράγματος, οι οποίες συνοδεύονται από πυρετό και έντονο πόνο. 

Η πάθηση αντιμετωπίζεται στην πρώτη εβδομάδα. Τα οστά, που έχουν υποστεί κάταγμα, επαναφέρονται στη θέση τους. Σε περίπτωση καθυστέρησης της ανάταξης περισσότερο από μια εβδομάδα, για διόρθωση της μύτης μετέπειτα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Όταν η βία περιορίζεται στο ζυγωματικό οστό και στην άνω γνάθο, τα κατάγματα αυτά εκδηλώνονται με διόγκωση, εκχύμωση των βλεφάρων, δυσκολία διάνοιξης ή αδυναμία σύγκλεισής του στόματος και ασυμμετρία του προσώπου. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Όταν η βία από χτύπημα μπουνιάς, μπάλας ασκείται πάνω στον βολβό του οφθαλμού, προκαλούνται κατάγματα των οστών, που τον περικλείουν. Εκδηλώνονται μώλωπες και οίδημα των βλεφάρων, ιδιαίτερα του κάτω. Η κινήσεις του ματιού περιορίζονται. Η θεραπεία και εδώ είναι χειρουργική.

Τα κατάγματα του μέσου και του άνω τριτημορίου του προσώπου προκαλούνται συνήθως σε εργατικά και τροχαία ατυχήματα, από την άσκηση έντονης βίας στο πρόσωπο και συνδέονται στις βαριές περιπτώσεις με κακώσεις κρανίου και εγκεφάλου. 


Εμφανίζονται τραύμα των μαλακών μορίων του προσώπου με οίδημα, πολλές φορές συνδυασμένο με μώλωπες, αιμορραγίες από τη μύτη ή από άλλο σημείο του προσώπου και δυσχέρεια της αναπνοής. Σε περίπτωση τέτοιων σοβαρών καταγμάτων ο ασθενής επειγόντως μεταφέρεται σε πλησιέστερο νοσοκομείο και αντιμετωπίζεται εκεί από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα κατάγματα του μετώπου, τα οποία είναι πολύ συχνά στα τροχαία ατυχήματα. Εκδηλώνονται με παραμόρφωση του μετώπου, αιμορραγία από τη μύτη ή το στόμα και σχηματισμό εκτεταμένου αιματώματος βλεφάρων και των δύο ματιών και απώλεια της όσφρησης. 


Συχνές είναι οι επιπλοκές, προερχόμενες από τον εγκέφαλο λόγω της γειτονικής του θέσης με το μέτωπο. Στις κακώσεις αυτές είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία των ΩΡΛ, νευροχειρουργών και οφθαλμιάτρων.

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας την ώρα της οδήγησης και η συνεχής επαγρύπνηση στην εργασία είναι μερικοί από τους τρόπους προφύλαξης από τα εργατικά και τροχαία ατυχήματα.


* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.