Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Περιφέρειας για την παγκόσμια ημέρα νόσου Altsheimer

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στόχος της επετείου αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση του κοινού για την νόσο .
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δράσης των οργανώσεων της νόσου που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, με την υποστήριξη της Διεθνούς Εταιρίας Νόσου Alzheimer (ADI). Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
Το φετινό θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι: «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα». Η υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους, πρέπει να γίνεται από την έναρξη της νόσου δηλαδή από το πρώτο βήμα.
Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, της μνήμης και της κρίσης, του λόγου και της προσωπικότητας με συνέπεια τη σταδιακή έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας του.
Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου) από την οποία πάσχουν:
• Στην Ελλάδα 160.000 άνθρωποι.
• Στην Ευρώπη 7.300.000 περίπου και
• Παγκόσμια 35.000.000. Ο δε αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται αναμένεται να αυξηθεί στα 115.000.000 έως το 2050.
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη προς το παρόν.
Εκδηλώνεται, συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σπάνια σε ηλικίες 50-65, ενώ είναι σπανιότερη σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Είναι μία νόσος της «τρίτης ηλικίας».
Η προσωπικότητα ενός ατόμου, η γενική υγεία και η κοινωνική κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της άνοιας σ’ αυτόν.
Στην αρχή τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια και ίσως δεν γίνονται αντιληπτά τόσο από τον ασθενή όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον, θεωρούμενη, ως «πρόωρη γήρανση». Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και σε κάθε στάδιο αυξάνεται και η βαρύτητα της. Έτσι επηρεάζονται όλο και περισσότερο οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως οι κοινωνικές σχέσεις , η διαχείριση των οικονομικών , η ατομική φροντίδα, η μετακίνηση , η οδήγηση , χάνεται η πρωτοβουλία , αδυνατεί ο πάσχων να αντιμετωπίσει μη γνώριμες καταστάσεις , δεν μπορεί να βρει λέξεις, να παρακολουθήσει μία συζητηση κ.λ.π.
Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται πολύ σοβαρές και προστίθενται και διαταραχές της συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου, διαταραχές όρεξης, υπερκινητικότητα, παραλογισμός , καχυποψία, απώλεια της αίσθησης του χρόνου και του τόπου κ.α Ο ασθενής πλέον εξαρτάται για την επιβίωση του ολοκληρωτικά από τους άλλους .
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή και είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον. Επίσης η ενημέρωση των συγγενών παίζει εξ ίσου σημαντικό ρόλο ώστε να είναι προετοιμασμένοι να χειριστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον πάσχοντα και να είναι σε θέση να τον φροντίσουν .
Στην Ελλάδα, οι συγγενείς είναι κατά κύριο λόγο οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, για τους οποίους αποτελεί ένα τεράστιο ψυχικό και πρακτικό φορτίο. Μόνο ένα ποσοστό περίπου 1% των ατόμων αυτών άνω των 65 ετών νοσηλεύονται σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας.
Αναμφίβολα, η φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Σήμερα εφαρμόζεται και η θεραπεία της νοητικής ενδυνάμωσης. Η θεραπεία αυτή δεν έρχεται να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική θεραπεία της νόσου, τα οφέλη της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα. Στόχος της είναι η συνδυαστική δράση, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των φαρμάκων, βελτιώνοντας θεαματικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.