Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της γεωργικής ανάπτυξης και των τροφίμων

Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς της διαχείρισης υδάτων και εξοικονόμησης νερού, της βιολογικής γεωργίας και της παραγωγής και εμπορίας προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, των εγγειοβελτιωτικών έργων και των υδατοκαλλιεργειών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος με την Υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ Όριτ Νόκεντ, στη συνάντηση που είχαν, σήμερα Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης που παρευρέθηκε και στην πρωινή συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, εξήρε τη σημασία που δίνουν οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα προώθησης και ενίσχυσης γεωργικής ανάπτυξης και τροφίμων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη της Υπουργού Γεωργίας κας Νόκεντ γίνεται μαζί με την επίσκεψη του Προέδρου κ. Πέρες στo πλαίσιo της προσπάθειας ν’ αναπτυχθεί η συνεργασία των δυο χωρών και χαίρομαι που ψηλά στις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας είναι ο τομέας της γεωργίας».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Όριτ Νόκεντ τόνισε ότι: «για το Ισραήλ η σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα δε η σχετική στον τομέα της γεωργίας. Γνωρίζω ότι η χώρα σας βρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο, πιστεύω όμως ότι η βοήθεια σε γεωργικά θέματα μπορεί να αποβεί σημαντική, ώστε να ξεφύγει από τα προβλήματά της».
Η ελληνική πλευρά εστίασε το ενδιαφέρον της στο θέμα παροχής τεχνογνωσίας από το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και των εφαρμογών της για το σχεδιασμό συστημάτων ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων.
Τέλος, η κα Νόκεντ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Τσαυτάρη να επισκεφθεί το Ισραήλ, κάτι που ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε. Η επίσκεψη του κ. Υπουργού στο Ισραήλ θα οργανωθεί δια της διπλωματικής οδού.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο Υπουργών:
Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:
Έχω καλωσορίσει την αγαπητή συνάδελφο Υπουργό Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ισραήλ στη χώρα μας.
Η επίσκεψη γίνεται μαζί με την επίσκεψη του Προέδρου κ. Πέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται ν’ αναπτυχθεί η συνεργασία των δυο χωρών και χαίρομαι που ψηλά στις προτεραιότητες αυτού του είδους της συνεργασίας είναι ο τομέας της γεωργίας.
Φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι την επίσκεψη του Προέδρου κ. Πέρες συνοδεύει η παρουσία της κας Υπουργού Γεωργίας, όπως και σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, κλήθηκα κι εγώ ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρευρίσκομαι σ’ αυτή τη συνάντηση. Υποδεικνύει ξανά τις μεγάλες προτεραιότητες που δίνουν και οι δυο χώρες στον τομέα της γεωργικής ανάπτυξης και των τροφίμων.
Η συνεργασία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, περιλαμβάνει σημαντικά πεδία, όπως το πεδίο της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των συμβουλών, αλλά και σημαντικά παραγωγικά κομμάτια όπως είναι η διαχείριση του νερού, ένας τομέας όπου το Ισραήλ έχει κάνει σημαντικές προόδους στο πώς θ’ αξιοποιηθεί και θα διαχειριστεί καλύτερα αυτός ο τόσο σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πόρος και μια σειρά άλλων θεμάτων.
Δεχτήκαμε με ευχαρίστηση την πρόσκληση της κας Υπουργού να επισκεφθώ το Ισραήλ σε εύθετο χρόνο, κάτι που θα ρυθμιστεί δια της διπλωματικής οδού.
Χαίρομαι πάρα πολύ ξανά που βρίσκεται κοντά μας. Μας υποσχέθηκε την άλλη φορά ότι θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία για να δει και την καρδιά της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας του τόπου.
Ευελπιστώ και προσβλέπω σε μια πετυχημένη συνεργασία. Η χώρα μας έχει πολλά να κερδίσει από ένα κράτος, όπως το Ισραήλ, όπου αποδεδειγμένα έχουμε δει ν’ αντιμετωπίζει τις κλιματικές αντιξοότητες που έχουν στην περιοχή και να καταφέρνει όχι μόνο να είναι αυτάρκης σε τρόφιμα, αλλά και να εξάγει πολλά τέτοιου είδους προϊόντα.
Χαρήκαμε επίσης, που έχοντας η ίδια εμπειρία από τη γεωργική παραγωγική διαδικασία στον τόπο μας, μιας και έχει επισκεφθεί ελαιοτριβεία μας, είδε το λάδι μας, έχει επισκεφθεί οινοποιεία και γεύτηκε το κρασί μας και άλλα γεωργικά προϊόντα, δέχτηκε με χαρά να οργανώσουμε στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια προώθησης των προϊόντων αυτών, τόσο στην αγορά του Ισραήλ και γενικά της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, να κάνουμε δηλαδή μια έκθεση όλων των προϊόντων ΠΟΠ και προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη που έχει η χώρα μας. Και θα την οργανώσουμε, σε εύθετο χρόνο.
Την καλωσορίζω λοιπόν ξανά, εύχομαι καλή παραμονή, καλή επιτυχία στο έργο της και προσβλέπουμε στην πετυχημένη αυτή συνεργασία των δυο χωρών και των δύο Υπουργείων και των δυο Υπουργών.
Ο. ΝΟΚΕD: Κατ΄ αρχήν θα αρχίσω λέγοντάς σας ένα ανέκδοτο: στα ισραηλινά σπίτια λέμε «ποιός λέει την τελευταία λέξη»; Κι η απάντηση είναι πάντοτε ο άντρας. Αυτός λέει την τελευταία λέξη, λέει «ναι». Θα έλεγα λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός Γεωργίας είπε τα πάντα. Εγώ λοιπόν δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, παρά μόνο να πω ότι συμφωνώ με όλα όσα είπε.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκομαι εδώ, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και θα έλεγα ότι για το Ισραήλ η σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα δε, η σχετική στον τομέα της γεωργίας κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αναφέρθηκε και σήμερα το πρωί από τους δύο Προέδρους, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, κι επίσης για το σκοπό αυτό βρίσκομαι κι εγώ σήμερα συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ.
Γνωρίζω ότι η χώρα σας βρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο, πιστεύω όμως ότι η βοήθεια σε γεωργικά θέματα μπορεί να αποβεί σημαντική ώστε να ξεφύγει να βγει η χώρα από τα προβλήματά της. Το Ισραήλ πρέπει να πω ότι έχει λίγη γη, δεν έχει πολύ νερό, δεν έχει πολλούς αγρότες, άρα έπρεπε για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε να δώσουμε βάση στην τεχνολογία μας κι αυτή την τεχνολογία έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας.
Και θα ήθελα επίσης να πω ότι η συνάντησή μας διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα, θα ήθελα επίσης να πω ότι προσκάλεσα τον κ. Υπουργό να επισκεφτεί το Ισραήλ, όπου δια της διπλωματικής οδού θα βρούμε ακριβώς τις ημερομηνίες και βεβαίως βρισκόμαστε στη διάθεσή του για οποιαδήποτε θέματα ο κ. Υπουργός θα ήθελε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση κατά την επίσκεψή του στη χώρα μου. Άρα σας ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ.
Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου