Πηγή: Deutsche Welle
Στις 8.32 ώρα Ελλάδας σήμερα, το ρομπότ της NASA προσγειώθηκε επιτυχώς στον κρατήρα Γκέιλ του Άρη. Εκεί προβλέπεται να παραμείνει για τα επόμενα 2 χρόνια αναζητώντας ίχνη ζωής στον «κόκκινο πλανήτη».Αμέσως μετά την προσγείωση, οι επικεφαλής του κέντρου ελέγχου κοντά στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ έλαβαν τα πρώτα σήματα που επιβεβαίωναν ότι όλα εξελίχθηκαν βάσει σχεδίου.
Την είδηση της αίσιας προσγείωσης ακολούθησαν πανηγυρισμοί και επευφημίες στο κέντρο ελέγχου και όχι μόνο. Τη χαρά των επιστημόνων μοιράστηκε και πολλοί άνθρωποι, που είχαν συγκεντρωθεί σε δημόσιους χώρους, όπως την Times Square της Νέας Υόρκης, για να παρακολουθήσουν σε ζωντανή αναμετάδοση το πολυαναμενόμενο γεγονός. Λίγη ώρα μετά την προσεδάφισή του το διαστημικό ρομπότ έστειλε με επιτυχία και τις πρώτες εικόνες από τον Άρη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχολιάζοντας την έκβαση της προσγείωσης έκανε λόγο για ένα «τεχνολογικό επίτευγμα χωρίς προηγούμενο», το οποίο θα κάνει υπερήφανους τους Αμερικανούς για πολλά χρόνια και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έγραψαν ιστορία στον Άρη».
Ίσως πατήσουν και άνθρωποι στον ΆρηΠανηγυρισμοί για την επιτυχή προσεδάφιση του Curiosity υπήρξαν όμως και στη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας, από όπου 500 επιστήμονες, φοιτητές και ενθουσιώδεις φίλοι των διαστημικών αποστολών παρακολούθησαν ζωντανά το σπάνιο θέαμα.
Ο Τόμας Ράιτερ, αστροναύτης και επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ σκιαγράφησε τις προσδοκίες της φιλόδοξης αποστολής:
«Τώρα περιμένουμε να αποκτήσουμε καταπληκτικές επιστημονικές γνώσεις. Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι πιθανότατα υπήρχε ζωή στον Άρη ή ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ίσως μάλιστα σε δύο ή τρεις δεκαετίες να ταξιδέψουν και άνθρωποι στο γειτονικό μας πλανήτη».
Για να κατορθώσει να εντοπίσει ίχνη ζωής στον Άρη, το Curiosity είναι εφοδιασμένο με μία ολόκληρη σειρά συσκευών μέτρησης. Ήδη έχουν εντοπιστεί εντός του κρατήρα, όπου προσεδαφίστηκε το ρομπότ της NASA, ορυκτά στοιχεία. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα μέσα στα στοιχεία αυτά να έχουν διατηρηθεί και ίχνη οργανικού υλικού. Το κόστος της αποστολής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο θεωρείται πιθανή μία χρονική παράταση της αποστολής, κάτι που θα σήμαινε βεβαίως και πρόσθετα έξοδα.
DPA / DW / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.