Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εισήγηση Σαμαρά στη σύσκεψη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω όλους στην Ελλάδα.
Και ποιος χώρος καταλληλότερος, με τόσους πολλούς Ελληνοαμερικανούς και έναν σπουδαίο φίλο της Ελλάδας, κυριολεκτικά στη σκιά του Παρθενώνα, το πιο εξέχον μνημείο της ανθρωπότητας, που ταυτίζεται με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα ιδανικά που μας κάνουν όλα όσα είμαστε και όσα υπερασπιζόμαστε. Δεν θα ήθελα όμως τώρα να αναφερθώ στην Ιστορία. Η Ιστορία (άλλωστε) είναι παντού γύρω μας. Μπορείτε απλά να την νιώσετε.
Από τη δεκαετία του τριάντα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τα προβλήματα της οικονομίας: να επανακάμψουμε, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επανανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά της χώρας μας.
Αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια κρίση άνευ προηγουμένου, σε περίοδο Ειρήνης.
Ανέφερα ότι διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης και όλα αυτά ανασύρουν τις πικρές μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι ακριβώς αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα: τη δική μας εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, που ζήσατε εσείς.
Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στη νωπή λαϊκή εντολή που δόθηκε για κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης με στήριξη των τριών κομμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει ένα ευρύτατο τμήμα του ελληνικού πολιτικού φάσματος.
Σκοπεύουμε να το πετύχουμε με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, κοινές υποχρεώσεις και ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης, όλα τόσο πολύτιμα για εμάς.
Και, φυσικά, με τη συνεχή υποστήριξη πολλών διακεκριμένων ηγετών από την Ελληνική Διασπορά, των οποίων οι ενέργειες, πρωτοβουλίες και ιδέες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες και πάντα χρήσιμες, τώρα περισσότερο από ποτέ...
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς, κ. Πρόεδρε, οι άνθρωποι χρειάζονται ισχυρή ηγεσία και Ελπίδα. Εμείς σκοπεύουμε να παρέχουμε και τα δυο:
· Ισχυρή ηγεσία, δηλαδή αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και αίσθηση καθήκοντος.
· Και Ελπίδα, που σημαίνει ότι οι θυσίες δεν είναι μάταιες, όπως σας είπα πριν, και θα πρέπει να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε μια πηγή έμπνευσης για εμάς. Η πρωτοβουλία σας, η "Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον" είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι αξίες σας, οι αρχές και οι ενέργειές σας έχουν σημαντική επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα. Γι' αυτό σας χαιρετίζω εδώ ως αποδεδειγμένο φίλο και ως παγκόσμια προσωπικότητα, που μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία. Εκτιμούμε βαθιά το ενδιαφέρον σας για την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξη σας στις προσπάθειες μας. Επίσης εκτιμούμε βαθιά και τις σχέσεις μας με τη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας, που βασίζονται στις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα ιδανικά, κ. Πρόεδρε, ξεκίνησαν στην Ελλάδα περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν τη γέννηση του Αμερικανικού Έθνους, και την Παλιγγενεσία του Έθνους, περίπου δύο αιώνες πριν.
Τα έθνη μας μοιράζονται τόσα πολλά από το παρελθόν.
Είμαι βέβαιος ότι θα μοιραστούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, που είστε εδώ μαζί μας. Σας ευχαριστώ όλους. Το εκτιμούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.