Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση γερμανικού τύπου: "Γ. Στουρνάρας: «Στο πεδίο της μάχης»"

Πηγή: Deutsche Welle
Ένα μίνι πορτρέτο του νέου υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αλλά και οι πληροφορίες για συμβιβασμό Μέρκελ-Ολάντ στο ζήτημα της προεδρίας του Eurogroup στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης «Στο πεδίο της μάχης», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Πηγαίνετε ένα απόγευμα Παρασκευής σε μία μαρίνα κοντά στην Αθήνα. Θα δείτε μόνο θαλαμηγούς που αναχωρούν για τα νησιά. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο πλούσια από ότι εμφανίζεται στους επίσημους αριθμούς. Εάν αυτή η δήλωση προερχόταν από κάποιο γερμανό πολιτικό ή δημοσιογράφο», σημειώνει η εφημερίδα, «θα είχε κατηγορηθεί για φθηνό λαϊκισμό. Όμως η σύσταση για επίσκεψη στις μαρίνες της Αθήνας προέρχεται από το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζεται μεταξύ φοροφυγάδων και κράτους: ‘Οι εύποροι κινούνται νομικά κατά των εκκαθαριστικών της εφορίας που λαμβάνουν γιατί γνωρίζουν ότι οι υποθέσεις αργούν πολύ να εκδικαστούν».
Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών «βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ». «Όμως όχι στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό του Κ. Σημίτη. Ως πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης οδήγησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ο Γ. Στουρνάρας υπήρξε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όχι μόνο ένας εκ των στενότερων οικονομικών συμβούλων του, αλλά και επικεφαλής συνομιλητής εκ μέρους της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Για τον Κ. Σημίτη ο κ. Στουρνάρας έχει να πει μέχρι σήμερα μόνο καλά λόγια: ‘Κάποιος σαν τον Σημίτη μας λείπει. Ένας άνθρωπος με σχέδιο και με ένα προτεσταντικό εργασιακό ήθος’. Το γεγονός ότι ήδη επί διακυβέρνησης Σημίτη η Ελλάδα έκανε χρήση της δημιουργικής λογιστικής στα δημοσιονομικά της στοιχεία είναι κάτι που ο κ. Στουρνάρας διαψεύδει, αν και όχι πειστικά».
«Τώρα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Όταν το 2011 του ζητήθηκε να γίνει υπουργός Οικονομικών από το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν μόνο στην κυβέρνηση, είχε αρνηθεί: ήθελε να αναλάβει τη θέση μόνο σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. (…) Και τώρα βρίσκεται σε αυτή τη θέση, εν μέσω του πεδίου της μάχης», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Η Γαλλία αποδέχεται τον Σόιμπλε»Πρόκειται για τον τίτλο ρεπορτάζ στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και το οποίο αναφέρει: Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο νέος γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ επιδιώκουν μια συμβιβαστική λύση στη διαμάχη για την προεδρία του Eurogroup, μέσω της εκ περιτροπής ανάληψής της από τον γερμανό και τον γάλλο υπ. Οικονομικών, αντίστοιχα. Ως γνωστόν, εντός του τρέχοντος μηνός λήγει η θητεία του νυν προέδρου Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με την εν λόγω συμβιβαστική λύση, ο Ολάντ θα αποδεχόταν κατ’ αρχήν τον Β. Σόιμπλε ως πρόεδρο του Eurogroup και στη συνέχεια, στο μέσο της θητείας, θα αναλάμβανε την προεδρία ο δικός του υπ. επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Έτσι, Μέρκελ και Ολάντ θα διατηρούσαν αλώβητο το γόητρό τους.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.